Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Emergis (Mevr. K.C.J Van Houte) |
---|---|
Plaats | Terneuzen |
Datum | 15 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik vind de titel 'regieverpleegkundige' niet passend gekozen. Mijn mening is de titel HBO-verpleegkundige te houden gezien het feit dat het voeren van 'regie' enkel maar1 rol van de HBO verpleegkundige omvat en daarnaast in het gedrang komt met inhoud van de VS die gezien wordt als 'regiebehandelaar.'
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Voor mij is de eis voor herregistratie, zoals boven genoemd, niet voldoende helder, er wordt geen rekening gehouden met MBO-verpleegkundigen die door een leven lang leren en het volgen van niveau verhogende opleidingen wel op niveau NLQF-6 functioneren maar dus niet de mogelijkheid zullen krijgen zich op dit niveau te kunnen herregistreren.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik zelf ben een inservice-opgeleide verpleegkundige en volg nu de post-HBO-opleiding tot SPV het zou mij zeer betreuren (en velen van mijn klasgenoten) uiteindelijk de titel SPV niet te mogen voeren als er puur vanuit het beginpunt (MBO-niveau) wordt gekeken en niet naar het uiteindelijk behaalde niveau. Ik ben dus zeer benieuwd wat er uit het onderzoek zal komen en ik de mogelijkheid zal krijgen mij toch te kunnen registreren als regieverpleegkundig.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Wie zal dan de administratieve lasten op zich nemen? Is mijn eerste vraag hierbij. Ik denk niet dat het de oplossing is door werkzaamheden te schrappen en de gedachte hierbij te hebben dan meer tijd over te houden voor het op peil houden van de deskundigheid. Dat is in mijn ogen het ene gat vullen met het andere. Ik denk dat er structureel meer tijd moet worden vrijgemaakt voor scholing en groei wat deskundigheid betreft. Dit is volgens mij enkel mogelijk door het inzetten van meer personeel waardoor de lasten, op welk gebied dan ook, verlicht kunnen worden en verpleegkundigen meer ruimte krijgen voor deskundige groei.