Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Verpleegkundig consulent interstitiële longziekten RBS Wendt |
---|---|
Plaats | Amersfoort |
Datum | 17 januari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee, een wettelijk onderscheid maken tussen HBO en MBO is prima.
Dan is het wel aan de beroepsgroep om dit ook zichtbaar te maken in de praktijk. Het blijft verwarrend dat er 2 soorten verpleegkundigen zijn. In het buitenland kijkt men hier ook vreemd tegen aan.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Prima voorstel. Stelt passende eisen aan de titel.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Neen.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ja. Schaf kwaliteitsregisters en scholingsaccreditaties af. Verpleegkundigen zouden eigenaar moeten zijn van hun eigen portfolio en dit moeten kunnen delen met patiënten. Zo is voor iedereen zichtbaar hoe je in je beroep staat en of je de juiste scholingen, congressen of symposia volgt. Er wordt duidelijk wat je doet om jezelf te verbeteren, houdt je je vak bij et cetera. Op verzoek moet je natuurlijk die gegevens ook kunnen delen met IGZ of andere kwaliteitsbewakers. Hiervoor zou wat mij betreft geen verplicht registratiesysteem hoeven komen. Als je deze gegevens niet op verzoek kan overleggen kun je uit het BIG-register geschrapt worden.