Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Maasstadziekenhuis (H.B. van den Berg) |
---|---|
Plaats | Rotterdam |
Datum | 2 januari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De benaming Regieverpleegkundige klopt niet, nu lijkt het een kerntaak om te regisseren, maar initieren en ontwikkelen, coachen en zelfredzaamheid bevorderen zijn evenzo van belang. Waarom niet gewoon Bachelor Verpleegkunde
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
NQLF 6 voor intensieve zorg is vakspecifiek. Wat nodig is als antwoord op case complexity is generalistisch denken: klinische redeneren, EBP, onderzoek en ook belangrijk straks voorschrijven van UR middelen. In de aanvullende scholing zou hiervoor ruimte moeten komen.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Prima idee mits ook generiek toepasbaar in alle werkvelden. IC verpleegkunidgen en SEH zien steeds meer multiproblematiek bv psychiatrie, hier is een kennishiaat.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
nee. het lijkt me verstandig om ZZP ers te kunnen laten aansluiten bij een collectief. Instellingen zijn nu bepalend wat er in een LMS komot. De beroepsbeoefenaar kan mogelijk in de toekomst ook een eigen pakket samenstellen. Er kan gepleit worden voor 1 centrale organisatie voor de administratieve lasten maar vergelijk met medisch specialisten maakt dat het ook zonder kan..... elke zorgprofessional is zelf verantwoordelijk voor aanvullende scholing en bijhouden van het vak. In de cao een scholingsbudget regelen lijkt een goede optie