Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Maxima Mediasch Centrum (A Schrap - Boersen)
Plaats Veldhoven
Datum 10 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De titel regie verpleegkundige , doet in eerste instantie denken aan een verpleegkundige verder van het bed, teamleider of leider van zelfsturend team. Een HBO opgeleide verpleegkundige bevindt zich ook naast het bed, heeft een verdere blik en denkt niveau overstijgend.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben van mening dat je de opleiding als uitgangspunt moet nemen.
Veel verpleegkundigen die MBO zijn opgeleid hebben vervolgens een specialisatie gedaan, hiermee hebben ze naar mijn mening zich verdiept in een onderdeel van de zorg rondom een patiënt. Zij kijken kritisch en zijn dus gespecialiseerd op een bepaald gebied in de zorg.
Ik zou in dit geval kiezen voor verpleegkundige (NLQF -5)

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Opleidingen zijn niet uitsluitend bepalend voor de functie die een verpleegkundige in de praktijk vervult. Bovendien is nog niet duidelijk welke eisen, anders dan in de beroepsprofielen uiteindelijk worden gesteld aan het uitoefenen van de functie van regieverpleegkundigen. Ook is niet helder hoe het gewijzigde functiegebouw eruit zal gaan zien, ten gevolge van deze nieuwe indeling in verpleegkundigen en regieverpleegkundigen. Het kost nog veel tijd om dit duidelijk te krijgen. Die tijd kan worden verkregen door alle verpleegkundigen met MBO-plus niveau waaronder inservice opgeleiden met aanvullende CZO opleiding, vooralsnog in het regieverpleegkundigen -register onder te brengen. Bij herregistratie zal dan getoetst kunnen worden of dezen op dat moment aan de voorwaarden tot herregistratie als regieverpleegkundige voldoen.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Binnen de instellingen is een kwaliteitsregister, laat dit op lokaal niveau