Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Mw. Carla Kops |
---|---|
Plaats | Oud-Beijerland |
Datum | 11 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De term 'regie' gaat voor veel verwarring zorgen. Teamleiders, unithoofden, zorgcoordinatoren heten ergens anders weer regie verpleegkundigen. Wat is er nu toch mis met 'gewoon' MBO en 'gewoon' HBO. De MBO verpleegkundigen mogen trots zijn op dit beroep en dat heet MBO verpleegkundigen.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik zou graag zien dat zowel om geregistreerd te blijven als MBO verpleegkundige als HBO verpleegkundige accreditatiepunten gehaald moeten worden. De halfwaarde tijd van kennis is enorm kort geworden. Scholing blijft noodzakelijk. De ene werkgever is daar meer van bewust dan de andere, dus het mes snijdt aan twee kanten. Om dit te koppelen aan de BIG registratie is de werkgever wel genoodzaakt om dedicated time te geven. Door het convenant medische apparatuur, door de registratie opdracht van voorbehouden en risicovolle handelingen met inherent afnames van toetsen kan dit mooi gekoppeld worden.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Wat zou ik graag zien dat vervolgopleidingen zoals de intensive care (kinderen) ingericht zijn met onderzoek / wetenschappelijk onderwijs. De vooropleiding mag MBO zijn, maar door het volgen van een vervolgopleiding kan je dan automatisch HBO afstuderen. Dit borgt niveau, dit borgt kwaliteit van zorg in de toekomst.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Simpel: de eisen en eindtermen van scholingen maken (format), als je daaraan voldoet krijg je een x aantal punten. Via het elektronisch portfolio waar je de scholingen registreert en aftekent, komt dan automatisch een puntenaantal te staan. Elk jaar, bij het jaargesprek, kan bekeken worden hoeveel punten iemand heeft en nog moet doen. Met 1 druk op de knop kan een bewijs worden meegeleverd bij het aanvragen van de BIG registratie. Via een audit kan het systeem / de scholingen geaccrediteerd worden. Dus: Ans die werkt in ziekenhuis X, stuurt het overzicht van het portfolio waar de punten op staan IN samen met de aanvraag tot herregistratie. BIG toekenner ziet: Ans werkt in ziekenhuis X en die heeft de accredidatie op orde. Prima, klaar.