Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Allerzorg (Mw HG Prins-Vosmeijer)
Plaats Fluitenberg
Datum 2 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zeker, op zich een goed voorstel, kan ik me in vinden. Wel kritisch per inzending kijken of er voldaan wordt aan de eisen.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er staat dat regie VP niveau wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regie VP. Is dit weer een nieuwe opleiding? Als dat zo is dan is dit een absurde eis. Je moet per aanmelding kijken wat iemand aan opleidingen al gedaan heeft. Op welk niveau is iemand nu werkzaam, volgt hij/zij voldoenden scholingen, is dit aantoonbaar. Bijvoor beeld: een oud opgeleide inservice VP die een specialisatie heeft gedaan (of meerdere) die aan kan tonen met regelmaat zich te (bij) scholen, die op HBO andere opleidingen gedaan heeft, die op HBO niveau kan aantonen te werken, dat is iemand die absoluut verdient om erkend te worden. Nu is de absurde eis dat iemand HBOV gedaan moest hebben om niv 5 genoemd te worden. De praktijk dat iemand van 23 zonder enige ervaring qua werk, qua ervaring en qua relevante medische kennis zich niveau 5 mag noemen. En iemand zoals hierboven, met een bak aan kennis, levens en werkervaring niveau 4 zou zijn. Dit maakt mij woedend en is wat mij de grootste dwaling in de zorg. Je kunt niet iedereen op een lijn zetten maar moet hierbij echt individueel beoordelen of iemand aan de eisen voldoet.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Absoluut per registratie kijken of de oude in service opgeleide VP voldoet aan de eisen. Niet standaard iedereen hierin opnemen!
Ben zelf inservice opgeleid en toen gold dat als je een specialisatie gedaan had (kind, kraam, ic, anesthesie) je op HBO niveau werkte.
Kijk per aanmelding of de persoon ook een aanvullende opleidingen (specialisaties) heeft gedaan en ook nog werkzaam is op HBO niveau. Verder kan aantonen dat er voldoende punten gehaald worden in het register. Neem een CV mee in de beoordeling.Indien dat het geval is, titel regie VP geven. Binnen de inservice opgeleide VP groep zit een deel die niet doorgeleerd heeft maar ook een deel die dat wel gedaan heeft. Deze laatste groep waarderen en gelijk zetten aan regie VP!

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Op peil houden van de deskundigheid kan alleen als er ook voldoende aanbod geaccrediteerde scholing is. Nu haken veel netwerken en anderen af om accreditatie aan te vragen. Dit kost en veel tijd en veel geld om voor elkaar te krijgen en dus wordt geen accreditatie aangevraagd daarom. Persoonlijk vind ik dit een gemiste kans, terwijl de scholingen wel voldoen om in aanmerking te komen voor accreditatie. Hier moeten jullie de regels op aanpassen.