Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam W Jonkergouw-Bonekamp
Plaats 's-Hertogenbosch
Datum 9 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regieverpleegkundige is geen goede titel. Bachelor verpleegkundige of verpleegkundige-Bsc vind ik beter omdat dit meer weergeeft wat de rol van HBO verpleegkundige is. Dit is ook internationaal beter te begrijpen.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee toelichting:
Er dient namelijk geen discussie te zijn over de in service opgeleide verpleegkundigen
en hun hbo-status. Deze groep is met het beroepsprofiel van 1988 formeel ingedeeld in het 1e deskundigheidsniveau (hbo)! Alle verpleegkundigen die vóór 1997 hun diploma ‘Verpleegkundige' hebben behaald, behoren tot de groep hbo-verpleegkundigen.
De mbo-verpleegkundigen zijn de MBO-V’ers van ná 1997. De bachelor verpleegkundigen zijn degene met een HBO verpleegkunde diploma na 1997.

Dit dient de uitgangspositie voor de twee niveaus te zijn, meest praktisch om dit wederom met een generaal pardon te regelen, iedereen die nu big geregistreerd is wordt conform bovenstaande ingedeeld.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De MBO opgeleide verpleegkundigen die een vervolgopleiding gevolgd hebben die gekwalificeerd is op niveau 6 kunnen zich inschrijven als Bachelor verpleegkundige.
EQF niveau 6 ( het CZO biedt alle erkende vervolgopleidingen aan om NLQF niveau vast te stellen)
Kennis
Gevorderde kennis van een werk- of studiegebied, die een kritisch inzicht in theorieën en beginselen impliceert.
Vaardigheid
Gevorderde vaardigheden, waarbij blijk wordt gegeven van absoluut vakmanschap en innovatief vermogen om complexe en onvoorspelbare problemen in een gespecialiseerd werk- of studiegebied op te lossend.
Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Managen van complexe technische of beroepsactiviteiten of -projecten; de verantwoordelijkheid op zich nemen om in onvoorspelbare werk- of studiecontexten beslissingen te nemen. De verantwoordelijkheid op zich nemen om de professionele ontwikkeling van personen en groepen te managen.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Er zou mijns inziens een landelijk kwaliteitsregister moeten komen wat verplicht is, zowel voor de verpleegkundige en bachelor verpleegkundige. In dit register kunnen de normen worden opgenomen waaraan je moet voldoen. Voorbeeld: 184 Uur deskundigheid bevorderende activiteiten zijn als volgt verdeeld over de taakgebieden van de verpleegkundige over een periode van 5 jaar:
1. ten minste 80 uur onafhankelijk geaccrediteerde bij- en nascholing;
2. ten minste 104 uur overige deskundigheid bevorderende activiteiten (ODA);
3. 40 uur in het vakgebied van de specialisatie;
4. bachelor verpleegkundigen dienen onder 1, 40 uur op bachelor niveau te volgen.
Gezien de salariëring van de verpleegkundigen dient dit een gratis register te zijn wat de verpleegkundige zelf bijhoudt. Daarnaast kan de aanbieder van opleidingen en de gezondheidzorgorganisaties volgens de bestaande richtlijnen en kosten scholingen accrediteren. Hieruit zou het register dan betaald kunnen worden.