Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | umcg (j.m rutgers) |
---|---|
Plaats | groningen |
Datum | 1 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regieverpleegkundige is een verwarrende term die de lading in de praktijk niet dekt; het gaat uit van een taakomschrijving en niet van een bepaald opleidingsniveau. Willen we differentiëren tussen MBO en HBO verpleegkundige dan is beter "Bachelor Verpleegkundige "voor HBO en post-HBO opgeleide verpleegkundigen en geregistreerd verpleegkundige voor MBO-opgeleide verpleegkundigen. Internationaal is dit ook veel duidelijker, aangezien deze indeling in de hele Angelsaksische gebieden ook wordt gehanteerd inclusief VS en Cananda; namelijk: "Bachelor of Nursing" en "Registered Nurse".
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dispensatie voor collega's die aantoonbaar op het vereiste niveau werken. Middels ervaring , werkzaamheden en aanvullende opleiding, cursus.
Niet alleen het opleidingsniveau als uitgangspunt nemen maar ook werkervaring en huidige functie. Verpleegkundigen die de HBO opleiding tot SPV hebben gevolgd en in de ambulante praktijk werkzaam zijn moeten onverwijld ingeschreven worden in het register.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ervaring , huidige werkzaamheden en/of (vervolg) opleiding zijn relevant. En moeten leiden tot registratie. Bijvoorbeeld behandelaar in GGZ als SPV.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Dit kan aan de beroepsvereniging als toetsende instantie worden over gelaten waarbij de verantwoordelijkheid voor herregistratie bij de individuele verpleegkundige wordt gelegd zoals dit nu al geldt voor medisch en verpleegkundig specialisten.