Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Mevrouw B van Langeveld |
---|---|
Plaats | Albrandswaard |
Datum | 17 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regieverpleegkundige voor HBO -opgeleide verpleegkundigen vindt ik voor patienten/clienten en collegae een erg verwarrende naam. Immers neemt de verpleegkundige of ze nu inservice , MBO-of HBO is opgeleid de regie in verschillende zorgsituaties . Dit hoort bij ieder van deze opleidingen.
Ik heb in Zwitserland een aantal jaren gewerkt en toen zijn er verschillen aangegeven met bijvoorbeeld verpleegkundige en verpleegkundige HBO...
Verpleegkundige inservice of MBO heeft geen toegevoegde waarde volgens mij, omdat het niet voor de patiënten/cliënten duidelijk is wat het verschil is. Belangrijk is ook om te weten, dat al de jaren die ik in ziekenhuizen werk inservice, MBO en HBO opgeleide verpleegkundigen precies dezelfde werkzaamheden uit gingen voeren.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik vindt niet dat de eis voor de herregistratie voor een regieverpleegkundige helder en uitvoerbaar is in de praktijk. Ik ben inservice opgeleid in 1985, heb de specialisatie tot SEH-verpleegkundige gedaan, de praktijkopleider opleiding achteraan en mag mij dus eigenlijk alleen als verpleegkundige registreren?
Hoe zit het met de "oudgedienden"die veel ervaring in de praktijk hebben en regelmatig ook al sinds jaren als "regieverpleegkundige"functioneren ook zijn ze niet HBO Opgeleid
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nog verder aanvullend op mijn antwoord van vraag 3
Mijn persoonlijke mening is, dat een lijst gemaakt moet worden waaruit duidelijk wordt met welke specialisatie men zich kan laten registreren als regieverpleegkundige/HBO-verpleegkundige. Immers zijn de meeste gespecialiseerde opleidingen op HBO nivo. EN de CZO neemt vanaf 1 januari 2018 in de meeste CZO geregistreerde opleiding NLQF-6 op het certificaat op.
Dus ik ben er voor om verpleegkundigen met een gespecialiseerde opleiding gelijk te trekken met de regieverpleegkundige.
Waar ook erover nagedacht moet worden hoe er verpleegkundigen die zoals ik hun gespecialiseerde opleiding in het buitenland hebben gedaan en dus geen nederlands certificaat hebben, geregistreerd kunnen worden of hetzelfde niveau als hen collegae die in Nederland de gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ale opleidingen en bijscholingen accreditatiepunten toe kennen, na volgen van deze certificaten uitreiken op naam en met BIG registratienummer en deze op kunnen laden in zijn eigen portfolio zoals ik dit reeds doe bij mijn Ven VN en in het opleidingsregistratiesysteem in ons ziekenhuis.
verantwoordelijkheid bij de beroepsoefenaar zelf leggen,maar dan moeten natuurlijk ook de mogelijkheden zijn om in het BIG register een eigen portfolio te kunnen bijhouden en ook bijvoorbeeld ziekenhuisinterne bijscholingen opleidingen accrediteerd moeten zijn