Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam JBZ (verpleekundige MPT Bevers)
Plaats Den Bosch
Datum 24 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regie voeren is een competentie die de hbo-verpleegkundige beheerst (een van de Canmed rollen) na het afronden van de opleiding. Je beheerst meerdere competenties bij het behalen van je diploma. Door het gebruiken van deze term suggereer je dat de verpleegkundige met name regietaken uitvoert, dit is niet zo een hbo-verpleegkundige heeft meerdere taken. Daarnaast is regie voeren ook een competentie die de mbo-verpleegkundige uitvoert. Het onderscheid in de twee functies (mbo-hbo) zit hem niet alleen in het regie voeren.
Voorstel zou zijn:
MBO verpleegkundige/ HBO verpleegkundige
Verpleegkundige/ Verpleegkundige BN

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ja, deze is helder. Werkzaamheden verricht op een mbo functie kunnen er niet voor zorgen dat je als NLFQ 6 verpleegkundige wordt (her)geregistreerd. Mijn inziens is het onmogelijk om HBO-V opgeleide verpleegkundigen als regie verpleegkundigen te benoemen als er in het werk geen onderscheid is benoemd en je dezelfde taken uitvoert.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Met een erkende CZO opleiding ben je gespecialiseerd (vak specifiek) opgeleid, wat betekend dat je meer in de diepte bent opgeleid. Als HBO-verpleegkundige ben je breed opgeleid over het gehele domein van het vak verpleegkundige. Dit zijn twee verschillende opleidingen die niet gelijk staan aan elkaar. Om in aanmerking te komen voor NLQF-6 moet je hbo-opgeleid zijn. Wanneer je mbo of inservice opgeleid bent kan je door de verkorte hbo-v opleiding te volgen voldoen aan het hbo profiel.
Je doet de hbo-v opleiding te kort door deze gelijk te trekken met een verdiepende opleiding. Dit zijn twee grote verschillen.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Het is belangrijk naast een bepaald aantal aantoonbare werkzame uren ook een eis aan deskundigheidsbevordering te stellen. Hierbij aansluitend bij de systemen die al bestaan, bv het leermanagement systeem. Dan moet dit zeker realiseerbaar zijn in de praktijk.