Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | E Vissering |
---|---|
Plaats | Stadskanaal |
Datum | 23 december 2017 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik vind de titel regieverpleegkundige te smal. De HBO verpleegkundige zal veel meer werkzaamheden doen, dan alleen de regie voeren.
Verpleegkundige niveau 5 of HBO verpleegkundige zou ik beter vinden passen
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Helder voor mij nog niet, wat zijn de normen om een voldoende te scoren.
Er zou mijns inziens een kwaliteitsregister moeten komen die verplicht is, zowel voor de verpleegkundige en regie verpleegkundige. In dit register kunnen de normen worden opgenomen waaraan je moet voldoen. En dan niet alleen meer een uren norm, zoals nu het geval is, maar ook een kwalitatieve eis.
Voor de verschillende specialisaties (O&G, IC, SEH) zouden er dan aanvullende eisen kunnen worden gesteld.
Wat wel van belang is dat dit voor iedereen verplicht zou moeten zijn en niet zoals nu, dat er geen verplichting bestaat op het bijhouden van je eigen kwaliteitsregister.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik denk dat niet alleen een te volgen scholing een eis zou moeten zijn, maar ook aantoonbare werkervaring. Ik zelf werk al ruim 20 jaar op een gespecialiseerde afdeling (ICU en SEH), waarbij ik de vijf genoemde onderdelen van de regieverpleegkundige uitvoer.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Alle scholingen die gegeven worden ter deskundigheidsbevordering, dienen vooraf geaccrediteerd te worden.
Indien de cursus wordt gevolgd, brengt de aanbieder van de scholing de uren in, in het register. Hiervoor zou een geautomatiseerd systeem moeten zijn.