Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Praktijk Van Eersel (P van Eersel)
Plaats Dordrecht
Datum 31 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Slecht idee omdat de huidige indeling in beroepen al zeer onduidelijk is en de informatie omtrent werkervaring en scholing en examinering om tot herregistratie te komen zeer onder de maat is. Organisatie wijzen naar elkaar als het gaat om zelfs de meest voor de hand liggende vragen.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Gewoon niet doen. We zijn net bezig de administratieve last in de zorg terug te dringen met de schrapsessies binnen de VVAA. Gisteren heeft de minister van VWS daar nog een van bijgewoond. Als regieverpleegkundige zou je al je uren moeten gaan bijhouden en categoriseren. Ondoenlijk.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dat kan natuurlijk maar zulke scholing is er voor de huidige registratie als verpleegkundige (bijvoorbeeld als je te weinig werkervaringsuren hebt) niet of nauwelijks en dan nog erg duur en van zeer slechte kwaliteit. Eerst dat maar oplossen zou ik zeggen. Dit nog naast het probleem van de differentiatie in soorten werjervaringsuren.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Afschaffen van de BIG registratie want die verhoogt de kwaliteit niet. Iemand die al jaren nachtdienst draait binnen langdurige zorg in de GGZ heeft dezelfde uren als iemand die dagdienst heeft op een IC van het academisch ziekenhuis. Diploma's en geaccrediteerde deelnamebewijzen van deskundigheidsbevordering per jaar lijken mij genoeg. Dus opleiding en training waarderen en niet de ervaringsuren.