Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Mw A.M. Nijs-Baartmans
Plaats Schiedam
Datum 16 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
gespecialiseerd verpleegkundigen die op grond van specialistische opleidingen en werkervaring door het uitoefenen van hun functie aan het niveau voldoen moeten in aanmerking komen voor registratie als regieverpleegkundige. Dit moet ook van toepassing zijn op (oncologie en )researchverpleegkundigen die een zeer breed pakket hebben aan gecombineerde coördinerende taken in zowel directe patiëntenzorg als medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen. oude stijl opleidingen moeten hierin ook gevalideerd worden voor registratie als regieverpleegkundige

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
het voorstel is te kort door de bocht. Er is een grote groep zeer vakbekwame gespecialiseerde verpleegkundigen die op grond van (oude stijl) opleiding, deskundigheid en ervaring in de registratie meegenomen moet worden. Er moet ook ruimte zijn voor registratie als de functie verbonden is aan bijvoorbeeld werk op een poli en niet op een kliniek. Het voorstel is nu te strikt waardoor broodnodige ervaring en kennis teniet wordt gedaan.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
zie voorgaande. het lijkt me goed om de specialisatie dan ook te registreren. Oncologieverpleegkundige.researchverpleegkundige etc.
Er zijn veel verpleegkundigen met meerdere specialisaties, waarbij de functies onlosmakelijk verweven zijn in de dagelijkse praktijk. Het is uitermate moeilijk en onwenselijk om researchverpleegkundige te zijn zonder specialisatie voor het betreffende vakgebied. Het is eenzelfde patiëntenpopulatie.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Nee. De kosten zijn exorbitant voor werknemers om aan de deskundigheidsreis te kunnen voldoen. Ik zou willen pleiten voor het verplicht stellen van beschikbaar maken van een persoonlijk budget door werkgever en overheid en vrij geroosterde tijd voor scholing. De salarissen van verpleegkundigen zijn niet toereikend om dit zelf te bekostigen en dit geheel in eigen tijd te doen.