Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Rivierduinen (G.E. de Hek)
Plaats Gouda
Datum 31 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Achtergrond: Hbo-vpk, Mbo-Ggz , werkzaam als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige ( vpk niveauIV) op polikliniek volwassenen GGZ Rivierduinen

Titel is verwarrend, lijkt (binnen ggz) te veel op de titel regiebehandelaar

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee, te veel onduidelijk omtrent de status van vervolgopleiding na verpleegkundig MBO diploma. Dit is zeer relevant voor mbo geschoolde verpleegkundigen die zich gespecialiseerd hebben tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Wij werken ongeacht Mbo dan wel Hbo geschoold met spv opleiding (MGZ-GGZ) op gelijkwaardig niveau. Indien deze opleiding niet de status krijgt die nodig is voor BIG registratie als regievpk, zal er in de praktijk een nog grotere schaarste ontstaan aan kwalitatieve en ervaren SPV-en. Zij zijn en blijven ondanks huidige wetgeving, in de praktijk de mensen die onmisbaar zijn in effectieve behandeling van met name van parienten met ernstige, complexe en langdurige psychiatrische problematiek.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
kijk naar huidig functioneren, ervaring en functieomschrijving, dat bespaart veel geld en stress bij toch al te zwaar belaste verpleegkundigen/spv'en .

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Verpleegkindigen zouden vergelijkbaar scholings/registratiesysteem als de andere beroepsbeoefenaars in werkveld moeten hebben. wettelijk helemaal niets geregeld, een mooie bezuinigingspost voor de werkegever. we ontvangen substantieel minder tijd, geld en aanmoediging voor scholing. Eea hangt af van de inzet, motivatie n vasthoudendheid van de vpk. Velen zijn daar te moe voor en laten het erbij