Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Arkin (T.F. Jansen)
Plaats Amsterdam
Datum 6 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er is een (grote) groep gespecialiseerd verpleegkundigen welke van oudsher MBO of Inservice zijn geschoold. Indien men wilde doorleren voor gespecialiseerd verpleegkundige kon deze groep, net als ik, via een toelatingsassessment aantonen weldegelijk op het HBO niveau te werken. Pas na het behalen van het toelatingsassessment kon men deelnemen aan de Post-hbo opleiding.

In mijn geval was dit de opleiding tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige (90 ECT's in 1.5 jaar).

Nu blijkt dat het met de wet BIG II niet vanzelfsprekend is dat deze groep (die dus gespecialiseerd verpleegkundige is) niet vanzelfsprekend als 'regie verpleegkundige' zal worden geregistreerd.

Mijn wens is dat er een 'generaal pardon' zal komen voor men die reeds heeft doorgeleerd maar hierbij geen HBO-V hebben gedaan. Dit was namelijk ook geen verplichting. Sommige collegae werken al 25+ jr. als SPV/regieverpleegkundige en zouden dan middels de invoering van de wet BIG II worden 'gedowngrade' tot basis- vpk.

Idealiter wordt het onderscheid gemaakt vanaf 2018, zodat men bij het starten van de opleiding ook goed weet waar hij aan toe is.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee, zie hierboven.
In mijn geval; na de MBO-v heb ik 5jr. werkervaring opgedaan waarbij ik kon aantonen op HBO niveau te functioneren. Dit was ook de toelatingseis tot de Post-hbo Sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV).

Het is onduidelijk of deze post-hbo voor mij 'afdoende is' om mij straks als regieverpleegkundige in te schrijven.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Mijn suggestie zou zijn een 'generaal pardon' voor de mensen welke reeds aanvullende opleidingen hebben gedaan, zodat zij als regieverpleegkundige geregistreerd kunnen worden.

Voor de mensen welke dit schooljaar 2018 beginnen; meer duidelijkheid t.a.v. het doorleren/carriere maken.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ik werk zelf in de GGZ, GGZ-NL heeft 'de noodklok' geluid t.a.v. administratieve last. Dit probleem speelt dus in de hele sector (ggz).

persoonlijk denk ik dat bij- en nascholing een ieders eigen verantwoordelijkheid is. Dit moet wel worden gefaciliteerd/gestimuleerd door de werkgever. B.v. door compensatieuren / scholingsbudget et cetera.

Ik denk dat een kwaliteitsregister waarbij men 'punten' moet scoren een goede manier is om deskundigheid te waarborgen. Men zal dan wel 'moeten' om zijn BIG te kunnen behouden.

Bij artsen/fysiotherapeuten b.v. is dit namelijk ook al zo.