Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam GGZ- Noord Holland Noord (J Goudsblom)
Plaats Heerhugowaard
Datum 8 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Deze reactie is vanuit de VAR van GGZ Noord Holland Noord.
Het is binnen de GGZ niet wenselijk om een verpleegkundige
regie verpleegkundige te noemen. Het is verwarrend voor patiënt en medewerkers omdat we werken met regie behandelaren, dit zijn de eindverantwoordelijke behandelaren. Ook spreken we met de patiënt over eigen regie oppakken.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
is helder, wordt als bij de verpleegkundig specialist.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
ja er moet een goede mogelijkheden gecreëerd worden om met verkorte opleidingstrajecten / modules mbo opgeleiden op hun niveau aan te laten sluiten op HBO opleiding, dus meer gepersonaliseerd.
Binnen de GGZ geldt dit voor o.a. de SPV opgeleiden van na 2006, de SPH die vervolgens 3 jarige MBOV hebben gedaan en inservice opgeleiden met aanvullende scholing.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
De registratie nu via het kwaliteitsregister van de V&VN voldoet aan de voorwaarden van een laagdrempelig systeem, het zou nog iets klantvriendelijker kunnen.
Wij vinden het belangrijk dat dit op één plek komt en niet iedere instelling voor zich een systeem gaat gebruiken.

Bijlage