Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Dhr B.A.P. van den Eerenbeemt
Plaats Westzaan
Datum 25 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
In dit wetsvoorstel lees ik teveel de adviezen van de V&VN terug die zich doet voorkomen als zijnde de vertegenwoordiger van de verpleegkundigen in Nederland
De V&VN heeft het over positieve reacties vanuit de achterban op de voorstellen nieuwe beroepsprofielen.
Deze achterban bestaat uit een ledenpanel van 6450 V&VN leden waarvan nog geen 1000 hebben gereageerd hebben , 75 % hiervan was positief.
Ik vraag mij dan ook af hoe de V&VN zich kan voordoen als zijnde de vertegenwoordiger van de verpleegkundige in Nederland.
Enkel verpleegkundigen die niet meer aan bed werken maar management functies of praktijkopleiders heb ik zich positief horen uitlaten op dit wetsvoorstel.
Ik kan u met gerust hart zeggen dat de meerderheid van de verpleegkundigen op de werkvloer zich niet kunnen vinden in dit wetsvoorstel en dat dit voor een aanzienlijk aantal de druppel is om de gezondheidzorg de rug toe te keren.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee
Er is momenteel geen verschil in taken tussen mbo en hbo .
Hoe kan je spreken van een regieverpleegkundige die tijdens de hbo opleiding alleen stages heeft gelopen in de GGZ en of verstandelijk gehandicapte zorg in een algemeen ziekenhuis komt te werken na het behalen van het HBO-v diploma en geen enkele kennis van zaken heeft
en belast is met enige klinische ervaring.
Hierdoor moet de klinisch opgeleide MBO-V regie taken op zich nemen
Verder is het huidige opleidingsniveau van zowel HBO-V en MBO-V om te huilen en stel ik voor om de opleiding tot verpleegkundige grondig te herzien
Gaarne wil ik deze uitspraak met diverse praktijk voorbeelden toelichten in u daar de behoefte aan hebt

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
En weinig orgineel antwoord maar verwoord wel waar de kneep zit.
Onderstaande antwoord van de FNV

Opleidingen zijn niet uitsluitend bepalend voor de functie die een verpleegkundige in de praktijk vervult. Bovendien is nog niet duidelijk welke eisen uiteindelijk gesteld wordt aan het uitoefenen van de functie van regieverpleegkundigen. Ook is niet helder hoe het gewijzigde functiegebouw eruit zal gaan zien. Het gaat nog veel tijd kosten om dit duidelijk te krijgen. Die tijd kan worden verkregen door alle verpleegkundigen met MBO-plus niveau op dit moment in het regieverpleegkundigenregister onder te brengen. Denk daarbij aan de inservice-opgeleiden met aanvullende CZO opleiding. Bij herregistratie kan dan getoetst worden of zij op dat moment aan de voorwaarden als regieverpleegkundige voldoen.'

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Elk bezigheid anders dan de verpleegkundige zorg aan de zorgvrager is een
beperking in de taken hierin , dat geldt voor administratieve taken maar ook onzinnige scholing waar wel accreditatie punten mee kunnen worden "verdient"
De inhoud van de scholing is ondergeschikt aan het feit dat er scholing is gevolgd enkel en alleen omdat dat is opgedragen is door de werkgever en bij aanname van dit wetsvoorstel door de wetgever verplicht is gesteld en er nu al sprake is van een schijn deskundigheid .
Ook hier is de procedure belangrijker dan het resultaat en schaad dit uiteindelijk de zorgvrager waar het in mij ogen uiteindelijk over moet gaan.