Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Parnassia (C. Jacobson) |
---|---|
Plaats | Den Haag |
Datum | 7 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er moet sowieso een aparte indeling komen voor post-HBO opgeleide verpleegkundigen, zoals SPV-en, hart/longverpleegkundigen, IC verpleegkundigen, etc. Of trek dit gelijk met de verpleegkundig specialisten.
En de inservice-opgeleide verpleegkundigen moeten, mits werkzaam gebleven in het werkveld, ook op HBO niveau ingeschaald worden. Deze opleiding hing destijds in tussen MBO en HBO, maar deze verpleegkundigen hebben zoveel praktijkervaring, dat zij het niveau van verpleegkundig specialisten veelal overstijgen in de praktijk.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik vind het sowieso erg onduidelijk en verwarrend.
En vooral ook niet wenselijk in de praktijk. Mensen moeten werken op het niveau waarop ze zijn opgeleid, en niet daarboven, dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg.
Er moeten dus ook geen prikkels gecreëerd worden die dit in de hand werken.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er zal gewoon weer een opleidingsstelsel moeten komen per vakgebied: somatiek, psychiatrie en verstandelijk beperkten.
Met deze aanvullende scholing moet dat sowieso, omdat inservice opgeleiden alleen op hun eigen vakgebied zijn opgeleid.
Daar moeten we naar terug.
En daarin 3 niveau's: MBO, HBO en Post-HBO.
Je werkt op het niveau waarop je bent opgeleid.
Wie is erbij gebaat om het zo ondoorzichtig te maken zoals nu in het nieuwe wetsvoorstel voorgesteld wordt?
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ik heb me hier niet in verdiept.
Je kan het ook een taak van de werkgevers maken om te controleren en te faciliteren dat medewerkers hun deskundigheid behouden.