Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam A van der Velde
Plaats leiden
Datum 15 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er zijn 2 opmerkelijke en tegenstrijdige punten in de beschrijving van het wetsvoorstel beschreven
- Enerzijds wordt beschreven dat aan het beroep van verpleegkundige, in de basis niets verandert.
- Anderzijds staat er dat er een functie bijkomt, nl. die van regieverpleegkundige.
Echter wordt in het nieuwe beroepsprofiel heel duidelijk onderscheid gemaakt. Het voornaamste en enige verschil in profielomschrijving zit in het initiëren en ontwikkelen op het gebied van kwaliteitszorg. Dit zijn juist 2 taakomschrijvingen die op dit moment wordt uitgevoerd door vrijwel alle verpleegkundigen (MBO en HBO opgeleid).
Feitelijk wordt de functie van de huidige verpleegkundige vervangen voor die van regieverpleegkundige.
Daarnaast wordt de functie van alle MBO verpleegkundigen (allen die niet de moeite nemen of kunnen nemen om het vereiste bewijsmateriaal aan te leveren om herregistratie aan te vragen) gedegradeerd naar een lager functieniveau onder vermomming van hun 'oude beroepstitel'

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De eis (aantonen van voldoende werkzaamheden op NLQF 6 niveau) voor herregistratie is duidelijk, de inhoud hiervan is verre van helder.
Graag zou ik hier een aantal voorbeelden willen zien van minimale vereisten, behalve de 2080 uur (waar komt dat getal vandaan?) die staat beschreven.
Suggesties hiervoor:
- De ziekenhuisleiding gaat in de bres staan voor ál haar huidige verpleegkundigen die de wens hebben om te worden herregistreerd tot regieverpleegkundige met als voornaamste doel, dat er straks niet een grote onvrede is tussen de verpleegkundigen onderling en de verhouding tussen werkgever/werknemer.
- Alle gespecialiseerde verpleegkundigen (IC/CC/MC/SEH/neonatologie), ongeacht de vooropleidingen worden geherregistreerd zonder daarvoor bewijsstukken te hoeven aanleveren van taken die zijn beschreven in de nieuwe functieomschrijving van regieverpleegkundige

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het doel van de wijziging van de wet is duidelijk: Er moet onderscheid (in taken en bezoldiging) komen tussen MBO en HBO opgeleide verpleegkundigen.
Het zou zeer reëel en wenselijk zijn om alle verpleegkundigen die nu actief zijn, te herregistreren naar het NLQF-6 niveau omdat zij al jarenlang de functie hebben van een regieverpleegkundige! Het wordt alleen op dit moment alleen anders genoemd; verpleegkundige
Mijn voorstel is om élke (MBO en HBO) BIG geregisteerde verpleegkundige te vragen naar de wens tot herregistratie tot regieverpleegkundige. Als hierin niet de consequentie van ‘salarisverlaging’ of ‘salarisbevriezing’ aan verbonden is, zijn er ongetwijfeld een aantal MBO verpleegkundigen die ervoor kiezen om de herregistratie niet aan te vragen en dus niet als regieverpleegkundige willen werken.
De MBO verpleegkundigen die dit wel graag willen, moeten mijns inziens niet worden belast met het aanvoeren van bewijsmateriaal, omdat vrijwel elke afdeling binnen een ziekenhuis, de IC/CC/SEH incluis, qua percentage wordt gedomineerd door MBO opgeleide verpleegkundigen. Daarom moeten zij simpelweg de mogelijkheid krijgen (na aangeven van de wens hiertoe) om hergeregisteerd te worden tot regieverpleegkundige.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
geen suggesties