Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Carla Roose TMI (C Roose)
Plaats Wolphaartsdijk
Datum 31 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Gezien het te verwachten tekort aan verpleegkundigen / verzorgenden in de toekomst, blijft het belangrijk om zoveel mogelijk "handjes aan het bed" te behouden en te werven!!
Een HBO-verpleegkundige heeft al veel extra leertijd en studiekosten geinvesteerd. Het kan niet zo zijn, dat wanneer er een nieuw naam verzonnen wordt voor een beroep, daaraan ook verplichtingen gekoppeld worden, die in de praktijk niet tot uiting kunnen komen. Aangetoonde ervaring en beoordelingen van de zorgvrager moeten zwaar wegen.
Als ZZP-wijkverpleegkundige ( in mijn geval HBO-Ver) in de terminale thuiszorg ben je zowel regisseur, eerst verantwoordelijke, verantwoord bevoegd en bekwaam, sociaal betrokken (ook bij de gezinsleden/ het netwerk van de client), aanspreekpunt voor de huisarts en vooral zelfstandig! Er wordt steeds meer druk gelegd op allerlei bijkomende zaken, terwijl het toch vooral gaat om goede, bekwame en humane zorg te leveren! zoveel mogelijk quality-time bieden aan de zorgvrager zou het hoogste streven moeten zijn en niet allerlei toeters en bellen toevoegen.
Laat een ZZP-er vooral de gedrevenheid van het vak beoefenen. Verdiep u eens in de reden waarom (HBO-V) verpleegkundigen ervoor kiezen om ZZP-er te worden; u zou versteld staan van hun gedrevenheid!!

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Hoe wordt dat "getoetst" bij ZZP-wijkverpleegkundigen?

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Beetje sneu ten opzichte van de HBO-Vers die daarvoor 4 jaar opleiding hebben gevolgd op eigen kosten.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Hoe meer tijd er besteed moet worden aan administratieve lasten, hoe minder tijd er is voor de werkelijk gewenste zorg. Handen aan het bed en directe zorg leveren zou een niet te bediscussieren onderwerp moeten zijn.
Het is bizar als je ziet hoeveel tijd hiermee verloren gaat; pure bureaucratie!