Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam GGZ Delfland (K van der Sluis)
Plaats Delft
Datum 13 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik vind de onzekerheden binnen dit wetsvoorstel en de mogelijke tweedeling onwenselijk. Ik kan nu niet overzien welke gevolgen deze wetgeving zal hebben. Echter één van de aannames die er gemaakt kan worden, is dat zorgverzekeraars of instellingen beleid gaan maken
ten aanzien van diverse deskundigheidsniveaus: verpleegkundige / regieverpleegkundige.
Bijvoorbeeld alleen een HBO-V mag SPV zijn want het is en blijft een regiefunctie.
Dit komt niet ten gunste van de arbeidsmarkt maar doet ook af aan 'het leven lang leren' principe en ontmoedigt ambities binnen met name de MBO opgeleide verpleegkundige beroepsgroep. Twee derde van de huidige geregistreerde verpleegkundigen (bron Wetsvoorstel BIG-Il, dec 2017) is
MBO verpleegkundige en heeft vaak na een paar jaar werkervaring een gespecialiseerde verpleegkundige vervolg opleiding gedaan veelal op HBO niveau. Eerst zal op een transparante wijze moeten worden aangegeven aan welke eisen een verpleegkundige vervolgopleiding moet voldoen om gewaardeerd te kunnen worden op niveau NLFQ-6. Kortom dit wetsvoorstel behoeft vooraf duidelijkheid omtrent welke verpleegkundige vervolgopleidingen toegang krijgen tot inschrijving in het "regieregister".

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Binnen de voorgestelde wetgeving is er geen antwoord hoe bovengeschetste problemen aangepakt gaan worden, waardoor er grote onduidelijkheid blijft hoe onze post-HBO-SPV opleiding (omvang 90 ec en duur ander half jaar ) beoordeeld gaat worden en onder welk register wij zullen gaan vallen. Instemmen met deze onduidelijkheden zou in de toekomst wel eens tot grote problemen kunnen leiden; niet alleen voor de SPV beroepsgroep en andere groepen gespecialiseerde verpleegkundigen maar zeker ook voor de kwaliteit van de patiëntenzorg.

Bij het huidige toenemend, nijpend tekort aan verpleegkundige van diverse niveaus baart een
en ander mij grote zorgen en zullen de capaciteitsproblemen binnen de verpleegkundige beroepsgroep toenemen.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dit kan (grote) gevolgen hebben voor de uitoefening van de functie, aangezien er geen duidelijkheid is over de waardering van verpleegkundige vervolgopleidingen en er geen werkervaring wordt meegenomen.
Als voorbeeld: de kans bestaat dat een MBO-Verpleegkundige of inservice-opgeleide B-verpleegkundige die vervolgens de Post-HBO SPV opleiding heeft voltooid, niet de mogelijkheid krijgt om zich te registeren als regieverpleegkundige (HBO- opgeleide verpleegkundige).
Dit kan onwenselijke situaties met zich meebrengen, waarbij er nu niet goed overzien kan worden welke gevolgen deze wetgeving zal hebben.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Een ieder die onder de wet BIG valt is verplicht het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg.
Ik kan de link tussen bovenstaande en het bereiken met minder administratieve lasten niet leggen.