Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Emergis (G Bogaert) |
---|---|
Plaats | Goes |
Datum | 7 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
hbo opleiding zegt niet altijd iets over competenties. Het gaat in het werk om kennis , ervaring en vaardigheden. Als SPV heb ik meer opleiding genoten en heb ik overstijgende taken in de uitvoering en in de regievoering ten opzichte van de HBO-V. Als we samen in een casus werken heb ik de regie. De term "regieverpleegkundige" dekt de lading niet van wat er mee beoogd wordt.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er is grote onduidelijkheid over de post-HBO-SPV opleiding (omvang 90 ec en duur ander half jaar ) en hoe die beoordeeld gaat worden en onder welk register wij zullen gaan vallen. Er is duidelijk onderscheid in kwalificaties met de HBO-V
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Instellingen zouden zelf een kwaliteitsregister moeten voeren met daarin een (verplicht) aanbod aan scholing om kwaliteit van zorg aantoonbaar op peil te houden. Ook moet de mogelijkheid aanwezig zijn om aanvullende externe scholing daarin op te nemen met een puntensysteem.
Het register van de V&VN sluit niet altijd aan bij de extra scholing die ik gevolgd heb. Een leven lang leren moet gestimuleerd worden door de instelling.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Registratie (administratie) is belangrijk als het gaat om de voortgang van een behandeling goed in kaart te brengen en bij te stellen. Het moet echter geen middel ter controle worden. Dan is het onzinnig. Ik zie het verband niet met deskundigheidsbevordering. Volgens mij kan dit los van elkaar gezien worden.