Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam ggz oost brabant (sociaal psychiatrisch verpleegkundige pmf hoeks)
Plaats oss
Datum 31 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
ik begrijp dat er een onderscheid gemaakt gaat worden tussen verpleegkundige en regie verpleegkundige. ik ben het hier niet mee eens. De verpleegkundige met de Z, B en A verpleegkundige inservice opleiding worden dan verpleegkundige. Deze mensen werken al jaren als verpleegkundige en hebben veel ervaring, waar een ziekenhuis/ instelling op kan bouwen en die goede verantwoorde zorg leveren aan hun cliënten.
wat betekend deze verandering voor de A, Z en B verpleegkundige die een hbo vervolg opleiding ( denk aan de sociaal verpleegkundige of de EHBO verpleegkundige enz enz) hebben afgerond. worden deze mensen dan ook terug gezet na verpleegkundige. Denkt u eens in, wat dit betekend voor de cliënten zorg en de verpleegkundige zelf, die al jaren dit beroep doen en zeer verantwoorde zorg leveren. Ik ben er van overtuigd, dat de pas afgestudeerde hbo verpleegkundige deze verpleegkundige niet kan vervangen. ze hebben niet de ervaring en kennis.
Hoe denkt u dit op te kunnen gaan lossen. Met het grote gevaar dat goede ervaren verpleegkundige uit het verpleegkundige beroep gaan, omdat ze zich miskend en niet meer gewaardeerd voelen, als ze terug gezet gaan worden na verpleegkundige. Daarbij bestaat de kans dat ze terug gezet worden in lagere salarisschaal.
ik kan u zeggen dat ik een zeer gepassioneerde sociaal psychiatrische verpleegkundige ben. Maar als ik terug gezet wordt na verpleegkundige met daarbij ook nog een lagere salarisschaal en ik mijn taken en werk niet meer mag doen, zoals ik dit nu doe. Dat ik op zoek ga na een andere baan, buiten de zorg.
ik zou het waarderen als ik mijn verhaal bij u zou mogen komen uitleggen en ik vraag u om eens dag met mij mee te lopen in de ggz crisisdienst, om te zien en te ervaren wat ik doe in mijn beroep.
met vriendelijke groet
pierre Hoeks
ggz oost brabant, locatie oss

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
snap dat ik moet kunnen aantonen, dat ik voldoende wer verricht inmijn beroep. ben het er niet mee eens, dat ik een opleiding tot regie verpleegkundige moet gaan volgen en afronden

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
mee eens. ga er vanuit dat de GGZ spv opleiding genoeg is voor om regieverpleegkundige te zijn en blijven

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
nee, lijkt mij niet mogelijk