Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Particura (BE Barens)
Plaats Amsterdam
Datum 2 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Deze titel zou ook moeten kunnen worden toegepast wanneer men in de praktijk regievpk is. Ik heb de inservice gedaan, begeleid een leerling, ben van een boel cliënten in de wijk coördinator, welk in het hospice en denk en werk op HBO-niveau (wat de inservice destijds ook was) Er moet niet worden gekeken naar papieren, maar naar werkzaamheden in de praktijk.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
door deze eis zouden we veel mensen tekort doen, die we juist hard nodig hebben. Het motiveert ook niet echt. De waardering voor mensen in de zorg is al zo belabberd. En dan wordt je ook nog eens niet op waarde geschat? De scholing zou voor vergoeding in aanmerking moeten komen, en dan ook niet volledig voor rekening vd werkgever. De zorg verdiend namelijk niet zo goed, dus extra kosten zijn niet zo makkelijk te dragen.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Welke aanvullende scholing is dan passend? Wanneer mag je jezelf inschrijven als regieverpleegkundige? Wie gaat die scholing bekostigen en vorm geven? Zijn opleidingsinstituten daarop ingericht? Ik heb net het BIG-herregistratie examen gedaan, en dat zat als examen al niet zo goed in elkaar, dus ik ben benieuwd hoe men dit vorm wil geven wanneer we massaal bij willen scholen. Ik strijd namelijk voor mijn kwaliteit, niet voor aanzien of salaris, maar ik wil op waarde geschat worden. Ik zie zo duidelijk verschil tussen MBO-4 verpleegkundigen en inservice opgeleide verpleegkundigen. Hak een knoop door en laat Inservicevpk zich sowieso inschrijven als regie-vpk. Indertijd stond het gelijk aan HBO, wie bedacht heeft dat het MBO zou zijn heeft echt niet naar de inhoud van beide opleidingen gekeken.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ja hoor, de inservice vpk gewoon als regievpk inschrijven, scheelt al een heleboel. Maak het allemaal niet zo nodeloos ingewikkeld. Geloof me, inzetten van A-vpk op HBO-niveau gaat echt niet ten koste van de kwaliteit van zorg. Integendeel. Je hebt dan een hele grote groep ervaren mensen, of herintreders met passie, waardoor men zich graag wil ontwikkelen. Ik denk dat ik voor een heleboel collegae spreek als ik zeg dat het niet gaat om aanzien of salaris, maar om op waarde geschat worden. Aanvullende scholing aanbieden aan MBO-VP-ers, en de inservice opgeleiden meteen inschrijven als regievpk.