Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Langeland Ziekenhuis (Marianne de Wilde) |
---|---|
Plaats | Zoetermeer |
Datum | 22 januari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
alsof regieverpleegkundige is een verkeerd gekozen benaming het komt dan over een HBO verpleegkundige de regie heeft en dus boven de MBO verpleegkundige staat. het ligt helemaal aan die HBO verpleegkundige of ze wel op een hoger level functioneert dan een MBO verpleegkundige. Jammer genoeg is dit vaak niet het geval. Daarom de verpleegkundigen gewoon benoemen wat ze zijn MBO of HBO.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zelf zou ik zelf liever willen dat men naar de kwaliteiten van een verpleegkundige zelf kijkt.
Een inserve MBO verpleegkundige met jarenlange ervaring en die diverse (bij) scholingen heeft gevolgd zou wel eens op het zelfde niveau of hoger kunnen functioneren. Vaak hebben deze verpleegkundigen een veel betere klinische blik en de zo gewenste helikopterview
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Op zich een heel goede zaak alleen ben ik gewoon tegen de term regieverpleegkundige. Laat de hierboven genoemde groep de certificeerde scholingen halen en ze dan tot HBO verpleegkundige benoemen
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Natuurlijk zijn al die administratieve lasten soms wel een erg veel, maar het op peil houden van je deskundigheid kan toch ook niet helemaal onder werktijd.
Het is ook een groot deel de eigen verantwoordelijkheid van de beroepsbeoefenaar op de deskundigheid op peil te houden en dat zal vaak ook in eigen tijd moeten gebeuren. Maar als de werkgever de scholingen betaalt vindt ik dat je er zelf ook iets voor over mag hebben. Het gaat tenslotte om jouw deskundigheid.