Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | de Zijlen (RN, Manp S de Wit) |
---|---|
Plaats | Tolbert |
Datum | 7 januari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De titel regie-verpleegkundige vind ik hoogst ongelukkig gekozen. Ik heb veel voorstellen langs zien komen, en denk vaak: voor wie willen we iets duidelijk maken? Wie moet het snappen? Voor wie is het belangrijk het verschil te weten? Wanneer we dat helder hebben, dan kunnen we nadenken over een alternatieve naam. Ik denk dat de patiënt geen belang heeft te weten wat voor opleiding een verpleegkundige heeft gedaan. De patiënt wil gewoon goede zorg. Een toevoeging als Bachelor oid vind ik daarom niet passend. Waarom een buitenlandse aanduiding die veel zorgvragers niet begrijpen? Voor zorgorganisaties is de naam wellicht wel van belang, om te kunnen omschrijven wat iemand gaat doen aan werkzaamheden. Waarom dan niet gewoon MBO of HBO verpleegkundige? Wanneer we in het buitenland iets willen uitleggen, dan kunnen we aangeven dat een HBO vpk een BA is. Ik snap geheel, als onderzoeker, dat wanneer wij over vpk schrijven en we dit in onderzoeken terug zien komen dat een goede duiding van belang is, echter dat kan nooit voorliggend zijn. De patiënt, daar waren we voor tenslotte in de basis, die wil gewoon weten dat er een verpleegkundige voor zijn neus staat.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik denk dat de eis voldoende helder is, zal gaan om de controle van...
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Lijkt me prima, maar dan wel een opleiding met verpleegkundig inhoudelijke eindtermen. Er zijn veel verpleegkundigen die een insertie z opleiding gedaan hebben, 20 of 30 jaar geleden en die eigenlijk niet zijn bijgeschoold. Het moet niet zo kunnen zijn dat bv het volgen van een HBO-gedragsproblematiek dan voldoende kan zijn. Het is zeer van belang dat de verpleegkundige competenties, competenties mbt klinisch redeneren op een voldoende peil zijn.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Nee.