Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Altrecht (B-Verpleegkundige G. de Jong) |
---|---|
Plaats | Hoofddorp |
Datum | 17 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
ik begrijp niet wat er mis is met de titel (hbo)-verpleegkundige.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Hoe kan de verpleegkundige dat aantonen, waar wordt dit vastgelegd?
Uren dat men werkt is te achterhalen, en is dat voldoende om aan te tonen dat je als verpleegkundige voldoende werkzaamheden hebt verricht?
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Hierbij wil men de voorloper van het HBO, de inserviceopleiding (A-B-Z), degraderen naar MBO-niveau. Er wordt ons nu gevraagd om 2,5 jaar te gaan studeren om HBO-niveau te halen! Tijdens de inservice-opleiding kreeg je bijna 4 jaar lang les op minimaal HBO-niveau!
Het verouderen van een opleiding wil niet zeggen dat daarmee het niveau verloopt! Voor 2002 kon je niet kiezen in de inserviceopleiding voor HBOV/MBOV, onze opleiding werd gezien als HBO- met werkervaring HBO.
Nu kom ik in de situatie terecht met mijn B-diploma dat ik moet studeren voor werk wat ik dagelijks doe, begeleid ga worden door HBO collega’s die ik zelf heb opgeleid. Stage moet gaan lopen op een afdeling waar ik jaren werkzaam ben.
Hoe is dit mogelijk! Ik vind dit echt geld verspilling van de zorg. Terwijl er al zo'n tekort is aan verpleegkundigen in de zorg.
Grote onzin dat je weer 2,5 jaar moet studeren voor een diploma waar je het zelfde werk mee gaat doen wat je daarvoor ook deed.
Tevens wil ik hierbij vermelden dat ik in de loop der jaren tientallen HBO leerlingen heb opgeleid in de praktijk. Nu ook verpleegkundige(NLQF-6),
Dit zou inhouden dat deze stage illegaal zijn geweest als mijn diploma wordt gedegradeerd, omdat ze dan zijn opgeleid door een verpleegkundige met een lager niveau. Het 1 sluit het ander niet uit.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Zeker en wordt al toegepast.
Dmv e-learnings kan een hoop administratie worden voorkomen en kan men zelf zijn/haar deskundigheid op peil houden.
leidinggevenden hebben controle op dit geheel en krijgen ook melding als er iemand loopt.