Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Altrecht (sociaal psychiatrisch verpleegkundige H van Wijk)
Plaats Zeist
Datum 17 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De titel regieverpleegkundige geeft mogelijk verwarring met het begrip regiebehandelaar die binnen de GGZ wordt gehanteerd.
Regieverpleegkundige dekt niet de lading van de inhoud van het werk. Het verwijst naar één rol.
Er is op dit moment onvoldoende duidelijk wie zich regieverpleegkundige mag noemen; bv. voor mbo verpleegkundige met aanvullende gecertificeerde opleidingen zoals MGZ-GGZ/AGZ of Post Hbo SPV.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er is onvoldoende duidelijk welke verpleegkundige opleidingen toegang geven tot het register regieverpleegkundige.
Een Hbo opleiding wordt als eis gesteld.
Mbo verpleegkundigen met een Post Hbo opleiding die vaak al jaren op hbo niveau functioneren zouden in aanmerking moeten kunnen komen voor registratie als regieverpleegkundige.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Bij de NLQF-6 worden enkel opleidingen in de AGZ genoemd.
Het is niet duidelijk of Post Hbo opleidingen zoals MGZ-GGZ/AGZ of Post Hbo SPV worden erkend.
Het is van belang dat er een goede overgangsregeling komt voor mbo verpleegkundige met aanvullende gecertificeerde hbo vervolgopleidingen waarmee zij op hbo niveau functioneren.
Er zouden eventueel aanvullende modules ontwikkeld kunnen worden die zich richten op de verschillende rollen van de regieverpleegkundige.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Het op peil houden van de deskundigheid zal extra administratieve last met zich meebrengen. Lasten kunnen zo laag mogelijk worden gehouden door bijscholingen binnen de eigen organisatie, automatisch verwerken van de behaalde punten en de werkervaringseis voor een deel te behouden.