Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Elisabeth TweeSteden ziekenhuis (MA Katrien Demesmaeker)
Plaats Tilburg
Datum 4 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik vind dat ‘regieverpleegkundige’ geen beroepstitel is en absoluut de lading niet dekt. Regieverpleegkundige verwijst naar de regisseursrol van de verpleegkundige. 'Regie/ organisator' is slechts één
van de rollen die de hbo-verpleegkundige onderscheidend maakt/ waar dient te maken. De hbo verpleegkundige is wat mij betreft een generalist
die werkt in de directe patiëntenzorg als reflectieve professional,
verpleegkundig leiderschap toont en zich onderscheidt op de gebieden EBP, klinisch redeneren en coachen.
Ik pleit daarom voor de beroepstitels mbo en hbo verpleegkundige.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er dient aan 2 voorwaarden te zijn voldaan:
Afgeronde hbo-opleiding NLQF-6 en in de praktijk aantoonbaar het verschil maken!

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Gedurende 2 jaar zijn we onder andere op afdeling chirurgie van het ETZ bezig met het vormgeven van de functiedifferentiatie tussen de mbo en hbo verpleegkundigen. Als deze overgangsregeling werkelijkheid wordt, voelt het als onvoldoende leiderschap en daadkracht tonen. Laat dat nu juist een steeds prominentere plaats innemen in de uitoefening van het vpk beroep en terecht. Ik pleit ervoor om nu het lef hebben om het onderscheid echt zwart/ wit te maken en geen grijs gebied te laten ontstaan. Deze overgangsregeling is dat grijze gebied. Deze regeling impliceert dat alle verpleegkundigen individueel beoordeeld dienen te worden op opleiding, ervaring en competenties én er moet objectief bepaald worden of deze competenties wel dan niet op hbo niveau liggen: onhaalbaar en te veel aan subjectiviteit onderhevig.
Kortom: als deze overgangsregeling werkelijkheid wordt, voelt het als, 2 jaar keihard werken voor niets want het doet afbreuk aan wat we opgebouwd hebben. Terecht gaan ziekenhuizen en afdelingen er dan het bijltje bij neerleggen, daar kan ik me alles bij voorstellen. Ter illustratie voeg ik een filmpje toe dat gemaakt is 6 maanden na de start van onze proeftuin. Inmiddels zijn 1,5 jaar verder en is het verschil steeds duidelijker geworden:
https://youtu.be/aQ2x0HVypbM
Tot slot wil ik eraan toevoegen dat als we wetenschappelijk onderzoek

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
JA! Als we met de mbo-hbo differentiatie een aanspreekcultuur kunnen creëren op afdelingen waarbij kwetsbaar opstellen/ reflecteren en veilig leren sleutelbegrippen zijn, ben ik ervan overtuigd dat we de registratielast kunnen verminderen doordat we veel meer voorkomen dan genezen. Als we dan de hbo-verpleegkundige die wetenschappelijk onderzoek doet een kans geven op de verpleegafdelingen (mijn ervaring is dat ziekenhuizen daar zoekende in zijn) dan zal de uitkomstmaat van de patientenzorg/ kwaliteit van zorg aantoonbaar verbeteren!