Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Altrecht (MBA GJM Schijven)
Plaats Nieuwegein
Datum 30 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De titel regie verpleegkundige behelst dat een verpleegkundige de kennis en kunde bezit regie te kunnen voeren over de verpleegkundige zorg voor een patientengroep. Dit verondersteld een kennis en kunde niveau dat op verschillende manieren bereikt kan worden. Niet enkel door het volgen van een HBO Verpleegkunde opleiding maar ook b.v. door de combinatie MBO verpleegkunde en een specialisatie zoals longverpleegkundige, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige enz.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Uiteraard is de grens tussen verpleegkundig handelen op niveau NLQF-4 en NLQF-6 niet in alle gevallen kraak helder echter zolang het grootste deel van de functie wordt uitgevoerd op NLQF-6 lijkt me dit geen probleem

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dit lijkt me een belangrijke voorwaarde voor invoering. Sterker juist verpleegkundigen met een aanvullende gecertificeerde scholing tot gespecialiseerd verpleegkundige zijn in staat tot het voeren van regie. Ik vermoed doorgaans, zeker binnen de doelgroep, beter dat een basis HBO Verpleegkundige.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Administratieve belasting is er. Zaak is het systeem zo eenvoudig mogelijk te houden. Diverse BIG beroepsgroepen gaan ons daar al jaren in voor. Kijk vooral ook naar hun ervaring.
Ook werkgevers in de zorg zullen hier een stap in moeten gaan zetten in de vorm van het stimuleren, faciliteren en mede organiseren van scholing. Scholing en het behalen van punten is bij andere beroepsgroepen (bv specialisten) een uiterst kostbare zaak. Deze verandering betreft een groot deel van de beroepsgroep dus de efficiency van de scholing lijkt me een belangrijk onderwerp.