Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Y Heijting
Plaats Stiens
Datum 8 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Niet automatische deze titel voor een hbo verpleegkundige. Om regie te hebben over de zorg voor patiënten moet je eerst de basis goed weten door ervaring.
De stages op het hbo-v zijn bijvoorbeeld in een werkveld op 1 bepaalde afdeling in een ziekenhuis. Of in de thuiszorg waarbij je als hbo-v verpleegkundige gelijk na je diplomering de assessments invult op basis van voornamelijk theoretische ondergrond.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Een mooie opbouw van opleiding tot verpleegkundige zou zijn

Een in-service opleiding (in een nieuw jasje) Basisopleiding. Eerst een jaar theorie: anatomie, communicatie, verpleegkunde, klinisch redeneren etc. Gevolgd door stages in meerdere specialismen bv binnen een ziekenhuis worden gevolgd voorafgegaan door de theorie betreffende het specialisme. Waarbij interne geneeskunde en chirurigie in ieder geval aan de orde zouden moeten komen.

Wanneer je deze opleiding hebt afgerond na 4 jaar ben je basis verpleegkundige.

Hierna kun je specialiseren op de Hbo-v met als richtingen regieverpleegkundige, wijkverpleegkundige, ggz verpleegkundige, opleidingsverpleegkundige, innovatie verpleegkundige etc etc
Dit is dan een aan vullende opleiding na je basis opleiding

Ook een aanvullende opleiding is dan ic-verpleegkundige, kraamverpleegkundige etc etc

Dit lijkt veel op de opleiding van basis arts en de specialisatie daarna.

Omdat het beroep verpleegkundige een praktisch beroep is, zul je de ervaring het beste op doen in de praktijk en is de theorie een handvat om hier te kunnen functioneren.


Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ervaring is minstens zo belangrijk.
Een ziekenhuis kan zelf beoordelen op welke manier ze hier mee omgaan. De verpleegkundige is individueel niet in staat om hier tegen in te gaan. Verpleegkundigen zijn van nature een beroepsgroep die er staat voor de patiënt en niet opkomt voor eigen rechten.

Suggestie is om eerst de opleiding aan te passen zoals hier boven beschreven is, en dan wanneer de eerste lichting klaar is met de opleiding dit nieuwe systeem in te voeren.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Meer praktijk gerichte scholingen op de werkvloer. Genoeg kennis binnen beroepsgroep om dit te delen.