Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Joke Straathof Zorgverlening en Advies (Verpleegkundige ZZPer JM Straathof) |
---|---|
Plaats | Dronten |
Datum | 1 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
nee
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De eis is helder. Ik vraag me alleen af hoe je dit kunt gaan toetsen in de praktijk. Een regie verpleegkundige moet volgens deze norm in tegenstelling tot de verpleegkundige zich bezig houden met collectieve preventie, handelingen op gebied van preventie uitvoren en indiceren, ontwikkelen en organiseren, initiëren en interpreteren van onderzoek gericht op verhogen van kwaliteit van zorg. Hebben jullie enig idee hoe te kort aan handen aan het bed er is? Hoe er enorm wordt bezuinigd op de zorg. Dus wanneer moet deze hbo-v vpk dan deze onderzoeken enz, doen? En wie betaald dan die tijd? Ik hoor ze op de wijk kantoren steen en been klagen over alle regels en registratie last. Niet normaal! En ik ben er wel voor hoor dat een hbo-v vpk de standaarden bewaakt enz. Maar ik vraag me echt af of dat in de praktijk haalbaar is. Wie toetst dat dan weer. Men, het gaat allemaal over zoveel schijven... Ook staat er ergens bij punt e? iets over dat een regie vpk. bepaalde voorbehouden handelingen zou mogen doen t.o.v. een verpleegkundige, Welke dan?? Want dat staat niet in het stuk er onder. Een regie vpk. is zeer goed op de hoogte van alle theorien, maar mijn ervaring is dat ze in de praktijk niet echt lekker uit de voeten kunnen aan het bed, omdat er zoveel tijd besteed wordt aan de theorie en te weinig aan de praktijk. Ik zie een duidelijke achteruitgang in het nivo van de hbo maar ook van de mbo verpleegkundigen wat betreft verpleegtechnische vaardigheden en interpreteren van symptomen bij mensen die een aandoening ontwikkelen. Wanneer je inservice opgeleid bent ben je zeer op de praktijk gericht opgeleid. Dan is het heerlijk dat een hbo-v vpk. de plannen maakt en de standaarden bijhoud maar er moet uiteindelijk bij de patiënt gewerkt worden. Daar moet de kwaliteit geleverd worden.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dit lijkt me een prima voorstel. Iemand die inservice opgeleid is en daarna MGZ heeft gedaan is wijkverpleegkundige. Je kunt niet verwachten van iemand van 50 of ouder nu nog weer in de boeken gaat om opnieuw de hele hbo-v te gaan doen. Als ZZP-er heb je geen organisatie die je tijd betaald om onderzoek te doen enz. om je diploma regievpk. te mogen behouden. Wel doen zij deskundigheidsbevorderende opleidingen m.b.t. indiceren enz. Dat zou dan toch genoeg moeten zijn om je regie vpk. diploma te mogen behouden, zodat je ook kan blijven indiceren. Ik heb ook al gehoord van mensen die al heel lang in de zorg werken, nu de hbo-v doen dat dat ZOVEEL uren kost en dat er veel afhaken. Wat willen we nu met elkaar. Goede zorg leveren toch? Moet dat dan perse met zoveel theoretische achtergrond dat niemand meer echt begrijpt waar het ook weer over gaat? Mmmm ik heb daar toch mijn twijfels over.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Als ZZP-er heb ik 'mijn keurmerk', wat aangeeft dat ik mijn deskundigheid op orde heb. Dat zou voldoende moeten zijn (in combinatie met t aantonen van gewerkte uren in de praktijk) om BIG geregistreerd te blijven. We moeten hier toch al documenten uploaden en we kunnen inzage aangeven voor derden. Dit geeft mijn inziens te minst mogelijke administratieve last. Het kwaliteitsregitster van VenVN zou ook kunnen, maar het GROTE nadeel is dat er goede organisaties zijn die kwalitatief goede bijscholingen geven maar niet geregistreerd zijn als 'erkend bedrijf' om accreditatiepunten te mogen geven. Ik heb me laten vertellen dat het duizenden euro's kost om als bedrijf geaccrediteerd te mogen zijn (dus om accreditatie punten te mogen geven) Dat is mij echt een doorn in het oog. Wie beslist dat en waarom is het zo mega duur. Zonde en een gemiste kans. Dit heb ik ook aangegeven bij VenVN.