Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam albert schweitzerziekenhuis (verpleegkundige M Versteeg van der Schelde)
Plaats Dordrecht
Datum 24 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik zou het geen regieverpleegkundige noemen maar gewoon de naam verpleegkundige handhaven.Bij ons in de instelling is een regieverpleegkundige degene die de bedden coördineert.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
voor suggestie verwijs ik u naar vraag 3 hieronder.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Goed dat er een verkennend onderzoek ingesteld moet worden.
Daarbij wil ik aangeven dat de lat niet te hoog gelegd moet worden.
Mijn ervaring is dat de oude inservice opleiding heel dichtbij een hbo opleiding komt zeker van jaren geleden.
Ik ben werkzaam als verpleegkundige op een algemene verpleegafdeling met specialisatie nefrologie, endocrinologie en interne geneeskunde, (certificaten en bijscholing voor gevolgd)
Ik heb destijds 22 jaar geleden les gehad uit boeken die op het HBO ook gebruikt werden.
Daarbij werk ik nu veel met HBO-v leerlingen en jong gediplomeerde die ik veel leer over ziekten en benamingen en begrippen.
Tijden zijn heel erg versneld veranderd waarbij theorieen verdiept zijn OF men een andere kijk heeft gekeken op zaken. Dat wil niet zeggen dat het hoger is. Tijden veranderen. Daarom vind ik het heel belangrijk voor ogen te houden dat inservice- basis opgeleide verpleegkundige in dit nog steeds zijn veel betekenen.
Bewijsschriften als folders maken, protocollen opstellen etc moet ook meegenomen worden ook als is het GEEN officieel bewijsstuk.
In de 22 jaar dat ik nu basisverpleegkundige ben heb ik al folders gemaakt, protocollen opgesteld en geëvalueerd wat nu volgens de wet eigenlijk een taak is van een regie verpleegkundige.
Daarnaast is de complexiteit op een basis verpleegafdeling toegenomen. Wat vroeger een ic patiënt werd is nu een patiënt die op afdeling blijft. We werken veel met SIT teams en de Basisverpleegkundige zijn de verpleegkundige die inschatten of een patiënt IC waardig is en daarbij hulp inroepen van een arts.
Dit zijn inservice-opgeleide verpleegkundige die een hele goede klinische blik hebben.
Mijn suggestie is dus om het niet teveel van de papiertjes af te laten hangen of het wel of geen regieverpleegkundige wordt. Het zou ten onrechte zijn om inservice-verpleegkundige af te wijzen ook omdat er in het verleden veel minder aandacht werd besteed aan certificaten, maar ondertussen voeren deze verpleegkundigen wel al deze taken uit.
Inservice-verpleegkundigen gewoon door te stromen tot regieverpleegkundigen!

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
digitaal verder verdieping zoeken