Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam I Wildeboer
Plaats Groningen
Datum 18 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De titel regieverpleegkundige is in ons ziekenhuis misleidend aangezien deze term gebruikt wordt in de organisatie van de afdeling. Dit heeft niks met het niveau van opleiden te maken.

Regieverpleegkundige is ten tweede in het algemeen misleidend omdat het maar een deel aangeeft waar een hbo-verpleegkundige voor is opgeleid.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik begrijp wat er staat echter ik heb er vraagtekens bij hoe dit in de huidige praktijk er uit moet gaan zien. Zijn dan de werkzaamheden in de huidige praktijk op een verpleegafdeling voor een NLGF-6 of NLGF-4 De hele inrichting van de praktijk zal er anders uit moeten gaan zien en helder beschreven worden aangezien de niveaus nu door elkaar heen lopen.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben het hier niet mee eens. Ikzelf ben in eerste instantie begonnen aan de MDGO-vzvp. Toen ik bijna klaar was werden de niveaus ingevoerd waardoor mijn diploma gewaardeerd zou worden als een niveau 3 en ik daarmee dus niet meer in het ziekenhuis zou kunnen werken. Ik moest toen aanvulling volgen om opgeleid te worden tot niveau 4. Heb ervoor gekozen om naar niveau 5 te gaan. Dit is een hele andere soort opleiding dan wat ik in huis had. Sommige mbo opgeleiden zijn ook niet in staat om een hoger niveau te volgen. Inservice opgeleiden zijn praktijkgericht opgeleid. Dit is een hele andere opleiding geweest dan de Hbo-v. Ik begrijp niet goed waarom mbo-opgeleiden deze mogelijkheid moeten krijgen. Het zijn verpleegkundigen en we hebben elkaar allemaal hard nodig.

Als het zover komt vind ik dat de scholing om tot NLGF-6 te komen even zwaar moet zijn. Het onderscheid hoe je tot "regieverpleegkundige bent gekomen" zal denk ik altijd in stand blijven.

Daarnaast heb ik gehoord dat mbo-ers en inservice opgeleiden die nu op een gespecialiseerde afdeling werken automatisch op niveau 6 uitkomen omdat zij een vervolgopleiding hebben gevolgd. Maar dit vind ik ook niet in verhouding staan tot het volgen van een hbo-v

Waarom niet gewoon 2 niveaus aan verpleegkundigen houden en dat gewoon benoemen. Dan maakt het niet uit waar je werkt en welke vervolgopleiding je gevolgd hebt. Gewoon verpleegkundige 4 en verpleegkundige 5.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Een goed kwaliteitsregister invoeren die gekoppeld is aan de BIG en die voor elk niveau voor iedereen gelijk is en waarin duidelijk staat wat er van de ingeschrevene wordt verwacht en waar hij/zij aan moet voldoen. Alleen een norm met het minimaal te werken uren zegt niets over de kwaliteit/deskundigheid van de ingeschreven verpleegkundige.