Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam MZH (Stafadviseur I Wierenga)
Plaats Groningen
Datum 3 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Oneens met dit voorstel.
Regieverpleegkundige is niet een juiste benaming. Het is een HBO verpleegkundige (of verpleegkundig bachelor of nursing) . Regieverpleegkundige is een functietitel, geen wettelijke beroepstitel. De HBO opgeleid verpleegkundige is met meer bezig dan met alleen regie. Het is slechts een onderdeel van alle rollen die de HBO opgeleid verpleegkundige uitvoert.
Om wel een duidelijk onderscheid te genereren is MBO verpleegkundige en HBO verpleegkundige mijns inziens het meest voor de hand liggend en duidelijk.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Volgens mij is het voldoende helder dat er andere (toegevoegde) eisen worden gesteld aan de HBO verpleegkundige.
Er zal wel voldoende ruimte/ middelen aanwezig moeten zijn om te kunnen scholen op de specifieke onderdelen voor de HBO verpleegkundige.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben voorstander van het je pas kunnen registreren als HBO verpleegkundige als je de HBO opleiding hebt gevolgd. Dus niet een MBO opgeleide of inservice opgeleide verpleegkundige de titel HBO verpleegkundige geven. Ondanks eventuele aanvullende scholingen.
Misschien dat de verkorte HBO opleiding een mogelijkheid is voor deze beroepsgroepen omdat ze wel jarenlange ervaring kunnen hebben (na een assessment) .
Een instrument voor inschaling zou de Clinical Ladder kunnen zijn zoals in Amerika gebruikt. HBO opgeleide verpleegkundigen moeten méér doen dan alleen voldoen aan de NLQF-6. (onderzoek/ ziekenhuisbrede commissies/ publiceren etc)

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Tja, als je wilt kunnen aantonen dat je in aanmerking komt voor herregistratie, zal het op peil houden van je deskundigheid toch ergens geregistreerd moeten worden. He automatisch bijschrijven in een kwaliteitsregister is hier een prima middel voor. Het lijkt mij dat organisaties dat op deze manier prima zelf kunnen bijhouden voor hun eigen medewerkers. Als iedereen daar eenzelfde registratie systeem voor hanteert, kan het ook altijd nog bij elkaar gevoegd worden.
Verder is iedere beroepsbeoefenaar natuurlijk ook nog zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de vak(kennis). In jaargesprekken kan dit onderwerp prima meegenomen worden.