Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam UMCG/Universitair Centrum Psychiatrie (Ba J Bijleveld)
Plaats Groningen
Datum 31 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Niet alleen het opleidingsniveau als uitgangspunt nemen maar ook werkervaring en huidige functie. Ik heb bijvoorbeeld eerst de inservice-opleidng tot B-verpleegkundige gevolgd, vervolgens de MGZ-GGZ (HBO) en vervolgens de VO-SPV (post HBO sociaal psychiatrisch verpleegkundige) Ik werk al 25 jaar in functies als behandelaar (HBO+) en zou volgens het huidige wetsvoorstel niet als regieverpleegkundige geregistreerd worden. Dit lijkt mij onjuist.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee, eerst zal op transparante wijze moeten worden aangegeven aan welke eisen een verpleegkundige vervolgopleiding zal moeten voldoen om gewaardeerd te worden op niveau NLFQ-6
Er is nu onvoldoende duidelijkheid in dit wetsvoorstel, welke verpleegkundige vervolgopleidingen toegang krijgen tot het ‘regieregister’

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zie boven

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ik begrijp de rationale niet van een nieuwe regeling en indeling in het register. Dit werkt bureaucratie en administratieve lasten juist in de hand. Ik ben het dus oneens met dit wetsvoorstel