Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Elkerliek ziekenhuis (L.W. Slegers Althuizen)
Plaats Helmond
Datum 5 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ja, dat is dat ik adviseer de inservice opgeleide verpleegkundigen mee te nemen in de HBO waardering. (oude inservice A)
De opleiding wordt al lang niet meer op dee manier vormgegeven dus de groep wordt niet meer groter.
Het is een groep die op hoog nivo is opgeleid door academici - medici van het betreffende ziekenhuis.
Er is al een tekort aan verpleegkundigen, vooral op Nivo HBO. Het werkt niet mee als men een hele groep zo onderwaardeererd dat zij de zorg de rug toe gaan keren. Je hebt ze hard genoeg nodig.

Verder adviseer ik dat men als overheid staat achter het beleid dat men in het verleden voorstond, zoals verworven competenties mee laat wegen.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik verwacht dat de overheid zijn eigen probleem van personeelstekort creeert door vast te houden aan een starre indeling.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dit vindt ik prima, als duidelijk is welke vervolgopleidingen aan dit criteria voldoen. veelal is er door verpleegkundigen bijscholing gevolgd op HBO opleidingen - aanluitend op HBO nivo. Het zou raar zijn als men nu dan zchteraf zou ontkennen dat deze onvoldoende zijn voor het HBOP nivo.
Wel zou ik terminologie - normering waaraan het nivo zou moeten voldoen checken op inhoud van de diverse vervolgoipleidingen. Wees ook hier niet te star.
Ik vindt dat onderscheid moet gelden vanf een bepaalde datum waaarop de besluitvorming genomen wordt. Alle tussenliggende grijze gebieden zou ik niet te moeilijk over doen.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Landelijk registeren met puntensysteem zoals bij andere beroepen zoals de midici.
Wel vaststaand vooraf welke basisscholingen er noodzakelijk gevolgd moeten worden.
Er moet voldoende aanbod zijn van scholingen en controle op de inhoud van de opleidinngen - punten. ( centraql geregeld.