Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam GGZ- Noord Holland Noord (Jacklin Goudsblom)
Plaats Heerhugowaard
Datum 15 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik reageer namens de VAR GGZ Noord Holland Noord, waar ik voorzitter ben. Binnen de GGZ is het niet wenselijk om een verpleegkundige regie verpleegkundige te noemen. Het kan verwarrend voor patiënten zijn, omdat we werken met regie behandelaren (dit zijn de psychiaters, klinisch psychologen en verpleegkundig specialisten, daarnaast in sommige situaties ook GZ psychologen en psychotherapeuten)

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het is helder, met geaccrediteerde punten zoals bij herregistratie van de verpleegkundig specialist. Intercollegiale toetsing zou een voorwaarde moeten zijn.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De hoop is wel dat het dan zal gaan om verkorte opleidingstrajecten /modules voor mbo opgeleiden, die wat tijdsinvestering haalbaar en qua kosten betaalbaar zullen zijn.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Advies is om het huidige kwaliteitsregister daarvoor te gebruiken, dit register bestaat al en is bij een grote groep verpleegkundige bekend.
Het systeem zelf zou wat klantvriendelijker kunnen.
Wij als VAR van GGZ-NHN vinden dat er op dit punt weer geen versnippering moet ontstaan, bv dat iedere instelling een ander systeem gaat gebruiken.

Bijlage