Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | UMCG (Drs H.J. Idema) |
---|---|
Plaats | Groningen |
Datum | 31 januari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De term regieverpleegkundige wekt de suggestie dat zij hiërarchisch gezien hoger staat dan een verpleegkundige. Dit zal echter pet setting wisselen. Daarnaast vind ik dat er niet voldoende rekening wordt gehouden met verworven competenties. Zo kan het zijn dat iemand twintig jaar terug is afgestudeerd aan de HBO-V en daarna weinig tot niets meer heeft gedaan aan de eigen ontwikkeling als professional, terwijl een MBO-V of In-service opgeleide verpleegkundige kennis en vaardigheden continu is blijven uitbreiden en daarmee op een beter niveau functioneert dan een HBO-V verpleegkundige. U doet daarmee dus onrecht aan alle inspanningen die door het individu geleverd zijn en rekent haar alleen af op een keuze die twintig jaar (op legitieme gronden) is gemaakt. U zou daarom ook moeten organiseren dat een MBO-V of In service opgeleide verpleegkundige op basis van aantoonbare kennis, competenties en bekwaamheid op een eenvoudige en vooral ook betaalbare manier alsnog de kwalificatie 'verworven HBO-V niveau' kan verwerven.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
In principe is de eis helder maar zoals gezegd doet deze onrecht aan verworven competenties opgedaan door trainingen, opleidingen en in de beroepspraktijk.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dit beantwoord mijn eerdere opmerkingen. Maak het niet te bureaucratisch is mijn wens en sluit liever in dan uit.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Iedereen voorzien van een gratis portfoliomogelijkheid en niet te erg op details gaan zitten.