Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Kinderverpleegkundige CMA Kleijn
Plaats Vleuten
Datum 14 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik mis de groep: Inservice-verpleegkundigen, die hebben namelijk hetzelfde niveau als HBO-verpleegkundige. (oude HBO-diploma) en 2x zo lang opleiding genoten als de HBO-er per deelgebied.
Zo lang wij niet de erkenning krijgen dat de inservice-opleiding HBO niveau is zullen straks 25000 inservice-verpleegkundigen hun werk neerleggen en vertrekken uit de gezondheidszorg.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee, dit is niet helder. Er wordt enkel gesproken over MBO en HBO, er is echter nog een groep: de Inservice-verpleegkundige welke altijd al de regie hebben gevoerd binnen de ziekenhuizen. Zij hebben HBO-niveau.
Daarnaast, als je na je MBO/Inservice/HBO-opleiding een POST-HBO opleiding hebt gedaan (of meerdere), heb je vanzelfsprekend al HBO-niveau en kun je je als regie-verpleegkundige laten registreren.
Daarnaast is het ook niet uitvoerbaar in de praktijk. Iedere verpleegkundige die zich heeft laten specialiseren in een bepaald vakgebied is al regieverpleegkundige. Voorbeeld: op de kinderafdeling mag je alleen werken als je gespecialiseerd kinderverpleegkundige bent en dus de HBO+-opleiding tot kinderverpleegkundige hebt gedaan. Je bent dan allemaal bekwaam om de regie te voeren op de afdeling ongeacht je vooropleiding (MBO/inservice/HBO) In het kader van patiëntgericht werken zou het onwerkbaar zijn als er dan een niveau 4 verpleegkundige werkt, een niveau 5 verpleegkundige werkt en nog een niveau 6 verpleegkundige, terwijl ze allemaal dezelfde specialisatie hebben gedaan. Dat werkt niet en is ook niet reëel.
Het is dus belangrijk om in dit geval te spreken over:
MBO= niveau 4 verpleegkundige
HBO/Inservice = niveau 5 verpleegkundige
HBO+ (ofwel gespecialiseerd verpleegkundige) = niveau 6 verpleegkundige (regieverpleegkundige)
Verpleegkundige specialist/WO = niveau 7

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zoals hierboven:
MBO = niveau 4
HBO/inservice = niveau 5
gespecialiseerd verpleegkundige (HBO+ = niveau 6 (ongeacht vooropleiding)
Verpleegkundige specialist/WO = niveau 7
Dit zou de enige juiste indeling moeten zijn. Al het andere werkt niet.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Er zijn genoeg bijscholingen per jaar die de deskundigheid op peil houden. Het is absoluut NIET nodig dat dit via V&VN gaat. Dat geeft alleen maar extra veel werk en bovendien wil V&VN daar alleen maar aan verdienen. Dit is absoluut uit den boze en mag niet gebeuren. Is ook niet nodig.