Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam ADRZ (Verpleegkundige niveau 4 I.M. Marico)
Plaats Goes
Datum 7 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regieverpleegkundige dekt de lading niet en is in de praktijk zeer verwarrend. MBO-verpleegkundigen vervullen namelijk ook vaak de rol van regieverpleegkundige.
HBO-verpleegkundige of Verpleegkundige BN is een helder en beter alternatief.
Daarnaast kan men overwegen de titel Verpleegkundige te laten volgen met het behaalde niveau, dus Verpleegkundige Niveau 4,5 of 6 afhankelijk van de gevolgde opleiding of functioneren afhankelijk van de werkzaamheden of assessment

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee, dit is niet helder en uitvoerbaar in de praktijk.
Ik ben zelf werkzaam op een longafdeling in een algemeen ziekenhuis en ben In-service opgeleid. Ik voer echter dezelfde werkzaamheden uit als mijn HBO geschoolde collega's met zelfs meer overstijgende taken als een aantal van mijn HBO geschoolde collega's. Denk hierbij aan het afnemen van sollicitatiegesprekken, het opleiden en coachen van HBO-V stagiaires en pas afgestudeerde HBO-collega's en het aanleren (!) van klinisch redeneren in de praktijk aan mijn pas gediplomeerde HBO collega's. Echter mijn NQLF is niveau-4 volgens het huidige en toekomstige systeem.
Wat ik hiermee wil aangeven is dat bepaalde taken binnen die norm wel worden uitgevoerd , omdat ze onderdeel zijn van de dagelijkse werkzaamheden. Ze zijn echter moeilijk aantoonbaar op papier, ook voor mijn HBO geschoolde collega's.Tenzij men met "aftekenlijstjes" gaat werken...
Suggestie: Is men HBO opgeleid, dan kan men zich herregistreren als NLQF 6. Indien men dit diploma niet heeft , maar wel deze werkzaamheden uitvoert, zou ik het fair vinden als men d.m.v.een assessment dit niveau aan kan tonen.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het feit dat de huidige MBO opleiding gelijk wordt gesteld aan de In-Service opleiding stuit mij tegen de borst. Deze opleidingen zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken!
Tijdens de In-Service opleiding werd les gegeven op HBO niveau , uit HBO lesmateriaal/boeken. Het verschil met de HBO opleiding lag in de uren die in de praktijk werden doorgebracht.
Ik pleit er dan ook voor dat de huidige MBO opleiding niet gelijk wordt getrokken met de 'oude' In-Service opleiding en dat verpleegkundigen die de In-service opleiding hebben gevolgd de mogelijkheid krijgen hun functioneren te tonen via een assessment.
Ik heb zelf veel bijscholingen gevolgd en voer werkzaamheden uit binnen het deskundigheidsgebied NLQF-6, echter deze scholingen en werkzaamheden zijn helaas niet aan te tonen met het gevraagde certificaat.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Koppel het kwaliteitsregister aan de het BIG register