Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Radboudumc (RN BSc SGWM Boerboom)
Plaats Nijmegen
Datum 15 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regieverpleegkundige lijkt de lading niet te dekken. HBO-Verpleegkundige zou iets kunnen zijn, maar ook niet helemaal duidelijk gezien feit dat er ook verpleegkundigen in dit profiel kunnen werken die geen HBO-V hebben gedaan (bij uitzondering). Zeer lastig om een benaming te vinden die voor alle partijen goed is. Maar anders mogelijk verpleegkundige niveau 4 en 6?

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Mijn inziens is de herregistratie van NLQF-4 minstens zo belangrijk als die van NLQF-6 tenzij de items bij 6 automatisch inhouden dat NLQF-4 ook behaald is??

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Mi geen goed voorstel!
Een vervolgopleiding is zeker inhoudelijk op NLQF-6 maar is op een groot aantal items zeker niet voldoende om de echte HBO-competenties te verwerven. Er blijkt ook in afronding van de opleiding nog steeds een duidelijk verschil in niveau van verpleegkundigen met MBO-in-service en HBO achtergrond.
Mi kan alleen iemand met de HBO-V op zak ook echt op niveau van NLQF 6 functioneren, waarbij een dergelijke scheidslijn ook essentieel is om in de toekomst ook echt verschil te gaan maken.
Mi zou je om maximaal aan te kunnen sluiten in niveau ook onderscheid moeten maken in vervolgopleiding, namelijk variant op NLQF 4 en NLQF 6.
Heb momenteel meerdere MBO-collega's die eerder al een specialisatie hebben gedaan en nu de HBO-V in deeltijd volgen en daar heel veel kennis en kunde opdoen. Zij beamen zelf ook dat dit echt nodig was om op HBO niveau te kunnen functioneren.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Dat zal de tijd moeten leren. Zo lijkt het haalbaar maar belangrijk is dat hier randvoorwaarden voor worden gecreëerd.