Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Altrecht (Sonja S.A. Knecht)
Plaats Rhenen
Datum 12 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regieverpleegkundige is maar een rol binnen de verpleegkundige beroepsgroep. Deze rol wordt nu vertolkt door zowel MBO als HBO gespecialiseerd opgeleide verpleegkundige. Het schept verwarring met de VS als regiebehandelaar. Gebruik HBO verpleegkundige als beroepstitel.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Oude HBO-V opgeleiden kunnen gewoon beloften in de nieuwe waardering ongeacht hun werkplek, want werkervaring telt niet in de overgang van deze regeling. Een MBO opgeleide die werkzaam is in een HBO context staat gewoon in het register verpleegkundige. Haar ervaring wordt dus niet meegewogen. Ook een MBO opgeleide die daarna een Post-HBO opleiding heeft gedaan zoals de MGZ-GGZ, SPV-VO en post hbo SPV krijgen niet de mogelijkheid zich te registeren als regieverpleegkundige. Hierdoor wordt een diploma zwaarwegender dan de functie
. In het bedrijfsleven wordt je toch ook naar je functie betaald?
Op deze manier ontstaat er een tweedeling binnen de beroepsgroep.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Onduidelijk is wat de gevolgen zijn van deze wetgeving. In ieder geval ontstaat er een tweedeling. Dit heeft invloed op beleid wat gemaakt gaat worden door zorgverzekeringen en instellingen. Het doet het principe van je leven lang leren en ontwikkelen geen goed. Het ontmoedigd MBO opgeleiden om door te groeien en zich te ontwikkelen.

NLQF-6 zijn enkele opleidingen in de AGZ. Het zegt niets over de opleidingen voordat deze erkenning werd afgegeven. Niet iedere Post-HBO opleiding wordt erkend door de nieuwe wetgeving als regieverpleegkundige. Onduidelijk is hoe de post HBO-SPV beoordeeld gaat worden en in welk register dit gaat vallen. Dit leidt tot onduidelijkheid binnen de SPV beroepsgroep en andere gespecialiseerde verpleegkundigen maar ook voor de kwaliteit van de patientenzorg.