Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | BNursing Rob Jansen |
---|---|
Plaats | Noordwijk |
Datum | 1 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
neem naast de HBO verpleegkundig ook de MBO + opgeleide tot post HBO ( SPV) hierin mee.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De eis is niet helder.
Daarnaast is een NLQF-4 opgeleide na een aantal jaren ervaring en gespecialiseerde scholing over het algemeen beter en meer praktisch toegerust op het uitoefenen van verschillende verpleegkundige taken. Er blijft zo iets als 'bekwaam en bevoegd. Waarbij de nadruk voor het zijn van bekwaam m.i. prioriteit MOET hebben.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het invoeren van deze tweedeling in registratie is onwenselijk. Er bestaat te veel onduidelijkheid aan welke eisen een verpleegkundige vervolg opleiding moet voldoen om gewaardeerd te worden op NLFQ-6 niveau. Op transparante wijze dient te worden aangegeven in hoeverre de grootste groep MBO opgeleiden ( twee derde van het huidig aantal geregistreerde verpleegkundigen (bron wetsvoorstel BIG-II dec 2017) ) voldoen aan de met een vervolg opleiding op HBO niveau om te voldoen aan de NLFQ-6 eis.
Het is nodig dat het wetsvoorstel vooraf duidelijkheid geeft welke verpleegkundige vooropleiding toegang krijgen tot het inschrijven in het register.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Voorals nog lijkt dit niet aan de orde. ER is nog geen transparantie en duidelijkheid over wie wel en niet kan en mag inschrijven. Als deze duidelijkheid er is. Waarbij de verschillende beroeps organisaties m.i. veel helderheid over kunnen verschaffen. Is het pas zaak om te gaan nadenken over het op peil houden van de verschillende vormen van deskundigheid. De VenVN zijn hier al wel voorloper in. Er bestaat een kwaliteitsregister. Dit kan verbeterd en vereenvoudigd worden. Het is met name aan de beroepsorganisaties om dit te initiëren, voorals nog niet aan de wetgever.