Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | RAV Zuid-Holland Zuid (De heer P.M.M. Aarts) |
---|---|
Plaats | Zwijndrecht |
Datum | 8 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben van mening dat dit wetsvoorstel niet gebaseerd is op voldoende onderzoek. Regieverplergkundige is ook een slechte benaming, alsof hbo opgeleide verpleegkundige in de praktijk betere verpleegkundigen zijn dan bijvoorbeeld inservice opgeleide verpleegkundigen. Allereerst hebbern inservice opgeleide verpleegkundigen al een veel grotere praktijkervaring dan hbo opgeleide mensen. Als ik naar mezelf kijk: opleiding ziekenverzorgende, opleiding tot A verpleegkundige (inservice) CCU opleiding, management opleiding voor in de zorg . Ambulance- opleiding (SOSA), PHTLS opleiding, om de 5 jaar profcheck, landelijke scheppingsdagen,regionale scheppingsdagen, assessment, toetsen derlvaardigheden. 43 jaar ervaring in de zorg. 30 jaar reanimatie instructeur. Nu eigenlijk gestopt met werken. FLO regeling, maar door tekorten aan ambulanceverpleegkundigen doe ik nog diensten op zgn B+ auto ( hiervoor ook deelvaardigheden en assessment gedaan) en doe ik nog repatriëringen zowel door de lucht als over de weg. Ben ik dan een regieverplergkundige of niet? Ik ben van mening dat er nog veel te veel verschillen zijn betreffende kwaliteiten , kennis en kunde om nu een verdeling te maken in 2 soorten verpleegkundigen.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zie mijn antwoord op vraag 1. Helderheid ontbreekt ook. Ik zou graag in een werkgroep of discussiegroep willen zitten om dit te bespreken. Er wordt zoals gewoonlijk te veel vanuit kantoortje bedacht zonder de daadwerkelijke personen die het aangaat te betrekken.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De mogelijkheid bieden??? Nee, dit moet standaard voldoende zijn voor registratie. Geef maar eens aan waar de meerwaarde van hbo opgeleide verpleegkundigen in zit.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ja, door geen onderscheid te maken. Er wordt al te veel met verschillende niveaus gewerkt, waardoor het administratief alleen een grotere rommel gaat worden. Kijk maar in de thuiszorg, waar gewerkt wordt met verschillende deskundigheid niveaus. Jantje mag steunkousen aan gaan doen en daarna moet Piet komen voor een injectie en Klaasd voor huishoudelijke hulp. Is onwerkzame manier.