Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Diakonessenhuis Utrecht/Zeist/Doorn (verpleegkundige T.A. Klein)
Plaats Utrecht
Datum 24 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Hoewel er landelijk veel roering is over de titel regieverpleegkundige, heb ik zelf geen moeite hiermee, het gaat tenslotte om het profiel en de functie eisen die bij de titel horen.
Moet wel trouwens zeggen dat ik niet begrijp wat er mis is met de titel hbo-verpleegkundige.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Hoe kan de verpleegkundige dat aantonen, waar wordt dit vastgelegd?
Uren dat men werkt is te achterhalen, werkervaring door deskundigheidsbevorderende activiteiten is niet te controleren als dit niet in bv een kwaliteitsregister wordt vastgelegd.
Mijn ziekenhuis werkt met een kwaliteitspaspoort, waarin elke 5 jaar verplichte modules moeten worden behaald. Bepaalde modules worden ook vastgelegd in het kwaliteitsregister V&VN. Dit is controleerbaar. Is dat ook controleerbaar voor het BIG-register?
Weet niet hoe andere ziekenhuizen dit regelen.
In het kwaliteitsregister V&VN kunnen ook scholingen ed buiten de door het eigen ziekenhuis verplichte modules geregistreerd worden. Is dit controleerbaar voor het BIG-register?
Nu is deelname aan bv kwaliteitsregister V&VN niet verplicht, kan dit verplicht worden?

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben een inservice opgeleide. Omdat er blijkbaar 2/3de van de verpleegkundigen initieel mbo/inservice zijn, kan het niet anders of veel van hen verrichten activiteiten op hbo niveau. Ik doe dit zelf ook en zie dit ook om mij heen.
Ik zie ook dat scholing van deze groep nodig is.
Echter, de wijze waarop het behalen van een hbo-diploma nu geregeld is (je moet je baan opzeggen om de opleiding te volgen, men raakt zo de eigen baan kwijt) zorgt er voor dat de prikkel om de opleiding te volgen er wel is, maar niet de praktische mogelijkheid.
Zou een assessment mogelijk zijn, waarin wordt bepaald op welke gebieden de mbo/inserviseverpleegkundige op hbo niveau werkt en dat op deelgebieden scholing volgt met mogelijkheid op diploma?
Is individueel en is daardoor duur, doet echter wel recht aan diegenen die door ervaring en vervolgopleidingen competenties hebben verworven.
Veel mbo/inservice opgeleiden, doen allerlei taken, die straks in de nieuwe situatie vallen onder het gebied van de regieverpleegkundige. Of men mag deze taken niet meer uitvoeren, of men voert ze uit maar daar staat geen financiële compensatie tegenover.
Bovendien zijn deze taken niet allemaal in te vullen door de hbo-ers, gewoon omdat er niet genoeg van zijn.
Dit gaat over bv praktijkopleiders, die initieel mbo/inservice zijn, en daarbij ook hbo opgeleiden begeleiden. Kan en mag dit volgens de nieuwe taakomschrijving?
Begrijp de noodzaak voor verandering, maar de overgang naar de nieuwe situatie behelst meer dan wel of niet behalen ven een hbo-diploma. Praktische problemen waar organisaties mee gaan kampen bij de invoering zijn verwacht ik groot...

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Koppeling kwaliteitsregister V&VN met het BIG-register? Waarbij dan wel ingeschreven staan in het kwaliteitsregister verplicht moet zijn.