Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Vicino (SPV nu in functie als POHGGZ Mn Verhaaf)
Plaats Heerhugowaard
Datum 30 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Daar kan ik mij niet in vinden. Dit zou no betekenen dat de PostHBO opleiding SVP die ik na mijn MBO diploma heb gehaald in het geding komt....met dr ambulantisering van cliënten is de beroepsgroep SPV nu en in de toekomst hard nodig. Als wij geregistreerd worden als verpleegkundige zullen alle.extra taken die een SVP juist gespecialiseerd maakt tov een (HBOv) verpleegkundige komen te vervallen wat ten kosten gaat aan de kwaliteit van zorg die zij in de basis en gespecialiseerde GGZ kunnen bieden

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zodra een verpleegkundige een HBOv of PostHBO opleiding heeft genoten en positief heeft afgerond lijkt mij dat er voldoende bewijs ik dat de regieverpleegkunsige de kennis bevoegd en bekwaam is en daar naar kan en mag handelen waarbij er voldaan wordt aan het betreffende functieprofiel

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Daar ben ik het mee eens. Er is een wezenlijk verschil tussen handelen en bevoegdheden van een MBO verpleegkundige en een HBO of PostHBO verpleegkundige.. .Dit is te herleiden in hun taken die beschreven staan in het functieprofiel...of je nu de opleiding via het HBOv hebt genoten of later doorgestudeerd hebt naar (post)hbo niveau voor bv SVP moet daarin geen verschil maken. Alles van HBOv en PostHBO moet vallen onder regieverpleegkunsige kijkend naar hun taken

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ja kwaliteit van zorg moet gaan over de tijd die je met de cliënten kan besteden en wat je daar kan behalen, het moet niet gaan over wie het mooiste behandelplan of.protocol kan bedenken waar vervolgens niks mee gedaan wordt. Als we meer.tijd kunnen besteden aan de daadwerkelijke zorg dan aan administratie zal de kwaliteit van zorg verbeteren...de hulpvraag eerder behandeld.zijn en er meer doorstroming komen omdat we nu heel veel tijd kwijt zijn aan dubbele rapportages...verwijzingen en registraties. Als ik die tijd per dag bundel kan ik daarin ook 3 mensen helpen