Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam GGZ-Delfland (A van Halderen)
Plaats Delft
Datum 7 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben van mening dat dit het goed is dat HBO-opgeleide verpleegkundigen de titel "regieverpleegkundige" krijgen. Echter ik denk niet dat het goed is dat er strikt gekeken wordt naar HBO-V opgeleide verpleegkundigen, maar dat ook verpleegkundigen die een andere vervolgopleiding(en) op het niveau van HBO -verpleegkundige hebben gevolgd en werkzaam zijn op niveau van HBO-verpleegkundige deze titel moeten krijgen

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben van mening dat dit een te strakke eis is: er zijn ook HBO-opgeleide verpleegkundigen die als gevolg van bepaalde omstandigheden enige tijd geen werkzaamheden kunnen verrichten op het niveau van een regieverpleegkundige die dan dus geen herregistratie kunnen krijgen en als regieverpleegkundige. Waardoor zij op een later moment dan ook geen werkzaamheden meer mogen verrichten als regieverpleegkundige

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Opleidingen zijn niet uitsluitend bepalend voor de functie die een verpleegkundige in de praktijk vervult. Bovendien is nog niet duidelijk welke eisen uiteindelijk gesteld wordt aan het uitoefenen van de functie van regieverpleegkundigen. Ook is niet helder hoe het gewijzigde functiegebouw eruit zal gaan zien. Het gaat nog veel tijd kosten om dit duidelijk te krijgen. Die tijd kan worden verkregen door alle verpleegkundigen met MBO-plus niveau op dit moment in het regieverpleegkundigenregister onder te brengen. Denk daarbij aan de inservice-opgeleiden met aanvullende CZO opleiding. Bij herregistratie kan dan getoetst worden of zij op dat moment aan de voorwaarden als regieverpleegkundige voldoen.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
In ieder geval verwacht ik dat dit wetsvoorstel de administratieve lasten enorm zal verhogen: in het werkveld waarin ik werkzaam ben als sociaal psychiatrisch verpleegkundige, zijn er veel MBO- of inservice- opgeleide verpleegkundigen die vervolgens de post HBO opleiding MGZ-GGZ hebben afgerond. Deze collega's en ik verrichten werkzaamheden onder soms zeer moeilijke omstandigheden waarbij er boven het HBO denkniveau uitstijgend gewerkt moet worden. Door dit wetsvoorstel zouden deze collega's geen regie-verpleegkundig werk meer mogen verrichten. Wat een groot tekort zal geven binnen het sociaal psychiatrisch werkveld. Waar nu al grote problemen zijn en ondervonden worden in de maatschappij door de ambulantisering van de zorg en beddenreductie van (gesloten) afdelingen. Ik verwacht dat als dit inderdaad doorgezet wordt, het zeer ernstige maatschappelijke gevolgen kan hebben.

Bijlage