Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Margot Schleper
Plaats Helmond
Datum 3 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Niet alleen naar dat HBO-V verpleegkundige diploma kijken voor het toekennen van de regieverpleegkundige. Met dit voorgestelde wetsvoorstel zullen heel veel verpleegkundigen die in de basis met een MBO-V opleiding gestart zijn en doorgeleerd hebben en nu op dat niveau 6 functioneren hen werk niet meer mogen doen. Dat is niet alleen onhandig. Maar ook heel kwetsend. De zorgsector heeft gedraaid op deze mensen en draait nog steeds voor een groot deel op deze groep.
Met dit voorstel kan het zijn dat ik mijn werk als SPV binnen de GGZ niet meer doen (nu nog onduidelijk of MBO-V + post HBO SPV in register kan tot regieverpleegkundige). Alle inspanningen die gedaan zijn met aanvullende opleidingen en meer dan 30 jaar ervaring op vele terreinen binnen de GGZ, maar ook in de somatische zorg zijn dan blijkbaar niet van meerwaarde met dit voorstel. Dit is onbegrijpelijk.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het geeft een richting aan waar men naar toe wil werken. Veel is nog niet duidelijk en niet goed geregeld . Ook niet binnen instellingen.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
MBO verpleegkundigen met de Post HBO-SPV opleiding toegang geven tot dit register. Ook voor hen die na 2008 zijn opgeleid.
Eerst duidelijkheid geven over welke Hbo-opleidingen het gaat , betreft toekennen van NLQF-6 .

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Tot nu toe wordt het alleen maar meer. Alles moet beschreven worden. Er komen meer protocollen, meer nieuwsbrieven, meer onderzoeksgegevens, meer keten partners. EHealth. Digitalisering.
Als je een verpleegkundig beroep hebt met een breed profiel blijft de informatie stroom en alle veranderingen je overspoelen. Op werkplekken moet er geld verdiend worden en dus efficiënt en hard worden gewerkt. Om mij heen hoor ik voortdurend dat men overspoeld raakt en nog veel werk afhandelt in eigen tijd. Normtijden zijn niet voor iedereen haalbaar.