Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Verpleegkundige Staf Martini Ziekenhuis (drs C.E.M. Otter)
Plaats Groningen
Datum 14 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De titel ‘regieverpleegkundige’ is ons inziens geen juiste wettelijke beroepstitel voor de verpleegkundige op hbo/bachelor-niveau (NLQF6). De term ‘regie’ verwijst naar één van de zeven competentiegebieden van verpleegkundigen en dekt beslist niet de lading van de werkzaamheden van hbo/bachelor-verpleegkundigen. Ook is deze titel onduidelijk voor patiënten/burgers.
Ons voorstel is om aan te sluiten bij internationale titulatuur en het opleidingsniveau te benoemen in de titel, bijvoorbeeld mbo-verpleegkundige en hbo- verpleegkundige, of bachelor-verpleegkundige. Dit geeft duidelijk aan waar het verschil zit en is helder voor patiënten/burgers.
Verder wordt in het wetvoorstel geschreven dat een hbo/bachelor verpleegkundige de werkzaamheden uitvoert in een andere context en gericht op een andere doelgroep. Dat klopt niet, beide opleidingsniveaus werken vaak samen op een werkplek. Juiste de functiemix zorgt voor een hoge kwaliteit van zorg.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De eisen voor herregistratie zijn voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk, mits de werkgevers ook daadwerkelijk functies ontwikkelen gericht op het deskundigheidsgebied van de hbo/bachelor opgeleide verpleegkundige (NLQF-6).
De nieuwe voorwaarde m.b.t. de deskundigheidsbevorderende activiteiten is ons inziens een goede aanvulling op de huidige werkervaringseis. Verpleegkundigen van beide niveaus dienen hun deskundigheid op peil te houden. Dit kan prima worden gerealiseerd binnen het al ingevoerde kwaliteitsregister V&V. Waarbij we wel willen aangeven dat dit register kwalitatief doorontwikkeld dient te worden. Naast de kwantitatieve eis (100 uur deskundigheidsbevordering in 5 jaar) zullen ook kwalitatieve eisen moeten worden gesteld en niet alleen klassikaal leren, maar ook werkplekleren dient een erkende plaats te krijgen binnen de deskundigheidsbevordering.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het voorstel om mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundige , met aanvullende gecertificeerde scholing waarvan het niveau en de inhoud gelijk staat aan een hbo opleiding de mogelijkheid te bieden om zich te laten registreren als hbo-verpleegkundige, is theoretisch een goed voorstel. Vraag is echter welke scholing aan deze eisen voldoet. De huidige gecertificeerde scholing voor verpleegkundigen voldoen niet aan deze eis.
De onduidelijkheid over de overgangssituaties en de wisselende berichtgeving over dit onderwerp roept veel discussie en onrust op in de praktijk. Dit heeft een negatieve invloed op de implementatie van de functiedifferentiatie binnen de ziekenhuizen. Onze suggestie is om hierin zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren. Voor het hbo-verpleegkunde register dient de verpleegkundige formeel opgeleid te zijn op hbo niveau. Mbo- en inservice opgeleide verpleegkundigen met de ambitie om door te groeien naar hbo-niveau kunnen via aanvullende bij- en nascholing opgeleid worden tot een hbo/bachelor verpleegkundige. Er dienen landelijke afspraken te komen over de manier waarop eerder verworven competenties hierin worden meegenomen.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Het vastleggen van de deskundigheid bevorderende activiteiten van verpleegkundigen dient ergens te worden vastgelegd. Dat kan prima binnen één kwaliteitsregister, bijvoorbeeld het kwaliteitsregister V&V. Wellicht kan dit register verder worden ontwikkeld met als doel de administratieve lasten zo laag mogelijk te houden.